USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Білі дахи врятують від глобального потепління, – кліматологи

1 Лютого 2010 12:59
 
Відповідно до доповіді Американського державного центру кліматичних досліджень, фарбування дахів будинків в містах у білий колір може поліпшити ситуацію з глобальним потеплінням.
«Наше дослідження показало, що білі дахи, принаймні в теорії, можуть стати ефективним засобом для зменшення спеки в містах, - сказала Кейт Олсон, керівник групи дослідників, - залишається дізнатися, чи можна дійсно пофарбувати дахи будинків у містах в білий колір. І ця задумка потребує подальшого вивчення».
Зміни клімату відчуваються в містах істотніше, ніж в сільських районах, тому що багато поверхонь, наприклад асфальтові дороги або покриті гудроном дахи, поглинають сонячне тепло. Це створює так званий «тепловий купол», де температура вища, ніж у сільській місцевості на 1-3 градуси Цельсія. Білі дахи і світлі дороги можуть відбивати тепло, а не поглинати його, – інформує Кореспондент.
Науковці використовували комп\'ютерну модель для вимірювання рівня поглинання радіації різними поверхнями в містах і прийшли до висновку, що якби дахи в усьому світі були пофарбовані в білий, то ефект «теплового купола» скоротився б на 33 відсотки.
А це у свою чергу охолодило б міста в середньому на 0,4 градуса Цельсія, що було б особливо помітно в літній час. Також білі дахи могли б знизити температуру і всередині будівель.
Нагадаємо, раніше вчений з Університету Единбурга Дейв Рей закликав людей пити менше кави і рідше прати речі, щоб протистояти глобальному потеплінню на побутовому рівні. Він вважає, що вина за кліматичні зміни лежить на кожному жителеві Землі. З ним не згодний Усама Бін Ладен, який покладає всю провину за глобальне потепління на США.
 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Знаючий Показати IP 1 Лютого 2010 23:43
От ще б пояснили чого температура на Землі зростала в період економічних криз, а не в час найбільш масового виробництва. Та бояться сказати, що людство насправді про зміну клімату знає менше, ніж ми досі думали

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus