USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

До Інтернету потрапила справжня історія про Ньютона і яблуко

18 Січня 2010 16:13

У Інтернеті для відкритого доступу виклали оригінал історії про яблуко, яке надихнуло вченого Ісаака Ньютона на відкриття закону всесвітнього тяжіння. Із документом можна ознайомитися на сайті британського Королівського суспільства.

 
Документ, у якому описаний процес роздумів ученого, датований 1752 роком. Автором манускрипту був другом і біографом Ньютона Уїльям Стаклі.
 
Знаменитий момент падіння яблука Стаклі описує так: «Після обіду настала тепла погода. Ми вийшли в сад і пили чай у тіні яблунь. Він (Ньютон) сказав мені, що знаходиться саме там, де і раніше. І гравітація займає його думки. Він перебував у споглядальному настрої, коли несподівано з гілки впало яблуко. «Чому яблука завжди падають перпендикулярно землі?», - подумав він».
 
У багатьох переказах яблуко падає не поряд із Ньютоном, а безпосередньо йому на голову. Історики вважають цю розповідь анекдотом, який учений навмисно «просував».
 
Досі нотатки про Ньютона, де вперше згадується знаменитий фрукт, зберігалися в архіві Королівського суспільства і були доступні лише фахівцям. Рішення зробити ці документи доступними для публіки було приурочене до 350-річчя створення Королівського суспільства, - пише Лента.ру
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus