USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Екаунт політика з Волині – 11-й у рейтингу на Facebook

5 Квітня 2011 12:35
Українські політики протягом останніх кількох місяців доволі активно долучились до процесу освоєння соціальних мереж.

Лише у Facebook їх уже близько 50. Набирає популярності й Twitter – тут вже близько двох десятків політиків та партій.

Watcher провів аналіз активностей українських політиків у соціальних мережах.

Розуміння поки що немає

Головний висновок – жодна політична сила досі не має стратегії, як працювати у цьому середовищі. Проблеми виникають уже на рівні розуміння технології. Наприклад, партія «За Україну» представлена у Facebook приватним екаунтом, що загрожує видаленню його в будь-який час через порушення правил соцмережі.

Дивну стратегію обрали в партії «Сильна Україна». Вони створили по 2 сторінки для партії та Сергія Тігіпка (українська та російська версії) – всього 4 сторінки.

Не уявляю, як можна було переконати людей в штабі зробити таку дурницю – розводити аудиторію за мовним принципом, але таки когось переконали. При цьому контент в різних мовних версіях є ідентичним, - пише Watcher.

Політики – теж люди

Частина політиків у Facebook ведуть себе як пересічні користувачі і нічим особливим не вирізняються – обговорюють фото своїх друзів, діляться враженнями від новопридбаної речі, зрідка згадуючи свою політичну діяльність. Думаю, що частина друзів Володимира Ар‘єва та Олеся Донія навіть не здогадується, що вони народні депутати, - пише Watcher.

Цікаво, що станом на 5 квітня на 1 місці у рейтингу екаунтів на Фейсбуці був еканунт голови Волинської обласної організації партії «За Україну!» Ігоря Гузя.

Тут є різні методи поведінки. Наприклад, у Донія вже є 5000 друзів – це ліміт у Facebook, і більше мати не можна. Важко уявити людину, яка б могла мати реальних не те що 5000, а хоча б 500 друзів. Та зрозуміло, що багато людей намагаються познайомитись з депутатом і пропонують дружбу, а ті в свою чергу не відмовляють.

Іншим шляхом пішов нардеп Андрій Шевченко. Хоча він й першим серед українських політиків зареєструвався у Facebook, та кількість друзів в нього невисока – лише кілька сотень. Скоріш за все, це кілька сотень реальних друзів. Але у Твітері, де людям, щоб стати фоловером, не треба отримувати жодного підтвердження від автора, у Шевченка близько 1500 читачів, і він за цим показником займає 5-те місце серед українських політиків.

Впершись в ліміт 5000 друзів, змінила свою стратегію ще одна з політичних першопроходців – Леся Оробець. Паралельно з Facebook-екаунтом вона завела собі й Facebook Сторінку. Всі активності Лесі тепер зосереджені саме на Сторінці, а приватний екаунт вона використовує для спілкування з друзями. Доволі успішна Леся й у Твітері – там в неї понад 4 тис. читачів, і незабаром є шанс вийти на 2-ге місце, обійшовши Сергія Тігіпка.

Знову винна Тимошенко :-)

Ми очікуємо, що ближчим часом зросте кількість екаунтів українських політиків у Твітері, - пише Watcher.

Це пов‘язане як з простотою його використання, так і успішною появою у цьому сервісі Тимошенко. Лише за півтора місяці їй вдалось отримати 12 тисяч фоловерів, що на тлі загальної аудиторії у 100-150 тис. українських користувачів цього сервісу є несподівано вдалим результатом.

Ще одне спостереження – на відміну від 2009-2010 років, зменшилась активність фейкових (несправжніх) екаунтів українських політиків. Хоча в рейтингу Facebook-сторінок досі на першому місці перебуває сторінка Тимошенко, яка не має жодного відношення ані до партії Батьківщина, ані до її лідерки.

Зважаючи на потенційну зміну виборчої системи в Україні з пропорційної на мажоритарну, багатьом політикам вже сьогодні варто задуматись про інтернет, як важливий інструмент роботи з виборцями, особливо в округах, що належать до міст з населенням від 100 тис.

Загалом рейтинг українських політичних екаунтів у Фейсбук станом на 5 квітня виглядає так:

1. Микола Томенко (заступник голови ВР, БЮТ) (5000 друзів)
2. Олесь Доній (народний депутат, НУНС) (5000 друзів) (Веде особисто)
3. Олег Тягнибок (Лідер ВО "Свобода") 4995 друзів)
4. Леся Оробець (народний депутат, НУНС) (4789 друзів) (Вела особисто. Заморозила цей екаунт, всі активності перевела на Сторінку)
5. Юрій Стець (народний депутат, НУНС) (4462 друзів) (Веде особисто)
6. Оксана Білозір (народний депутат, НУНС) (4460 друзів)
7. Борис Тарасюк (Голова Народного Руху України) (4276 друзів)
8. Арсеній Яценюк (Лідер партії "Фронт Змін") (4076 друзів)
9. Олег Рибачук (політик, громадський діяч) (3523 друзів) (Веде особисто)
10. Володимир Ар'єв (народний депутат, НУНС) (3413 друзів) (Веде особисто)
11. Ігор Гузь (Голова Волинської організації політичної партії "За Україну!") 2794 друзі) (Веде особисто)
12. Андрій Парубій (народний депутат, НУНС) (2748 друзів)
13. Андрій Шкіль (народний депутат, БЮТ) (2699 друзів)
14. Вадим Карасьов (політик, Єдиний Центр) (2343 друзів)
15. Ігор Попов (Лідер партії Єдиний Центр) (1671 друзів)
16. Нестор Шуфрич (політик, Партія Регіонів) (1350 друзів)
17. Дмитро Корчинський (політик, Братство) (1334 друзів)
18. Андрій Іллєнко (Голова Київської міської організації ВО "Свобода") (1260 друзів)
19. Олег Ляшко (народний депутат, БЮТ) 1112 (друзів)
20. Ігор Мірошниченко (політик, ВО "Свобода") (968 друзів)
21. Віктор Уколов (народний депутат, БЮТ) (923 друзів)
22. Андрій Пишний (Заступник Голови партії "Фронт Змін") (920 друзів) (Веде особисто)
23. Євген Суслов (народний депутат, БЮТ) (672 друзів)
24. За Україну (партія) (478 друзів) (Партія зареєстрована як користувач)
25. Андрій Садовий (Мер Львова) (473 друзів)
26. Сергій Одарич (Мер Черкас) (352 друзів)
27. УНА УНСО (партія) (320 друзів) (Партія зареєстрована як користувач)
28. Борис Колесніков (віце-прем'єр-міністр) (314 друзів)
29. Андрій Шевченко (народний депутат, БЮТ) (282 друзів) (Веде особисто. Зареєструвався першим серед українських політиків у Facebook)
30. Олександра Кужель (політик, Сильна Україна) (216 друзів)
31. Ігор Кріль (політик, Єдиний Центр) (211 друзів)
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
ліберал Показати IP 5 Квітня 2011 13:26
А блакитні, судячи з рейтингом, соц мережами не користуються, окрім Шуфрича.. відстали, що тут скажеш..))
cromvel Показати IP 5 Квітня 2011 14:17
пишеться "аккаунт" а не "екаунт"
sukoman Показати IP 6 Квітня 2011 00:09
ага, аперед а запятая ставицца.
Чистої води плагіат. Оригінал тут- http://blogs.pravda.com.ua/authors/savanevsky/4d999ca50b045/. Шкода, що редактор не розмістив мій попередній відгук з цим же посиланням. Думав про ВН краще. Значно краще. Чергове розчарування у волинській журналістиці, чи то пак тих хто намагається вдавати з себе журналіста.
Людино добра, послухайте мене сюди. Цей текст написав Максим Саваневський - автор і творець сайту http://watcher.com.ua, на який у тексті вище є посилання. Цей же Максим Саваневський розмістив ЦЕЙ САМИЙ текст на блозі УП. Чому в такому разі текст на УП оригінал, а на watcher - плагіат? ))))) p.s. А про "не розмыстив коментар" - прочитайте правила коментування. може зрозумієте
Фаня Показати IP 6 Квітня 2011 09:38
стаття цікава. Але дивно, що зовсім нічого не має про регіони. Вони ж скрізь перші, а тут пропали. Думаю, якщо почитають, то через тиждень другий всі рейтинги будуть їхні

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus