USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Як лучани навчаються та живуть у Польщі

1 Червня 2013 11:16
Як вступив до польського університету, навчається там та живе, розповів 18-річний лучанин.

Про це пише Gazeta.ua.

Наразі лучанин Ігор Притула вивчає економіку в одному з університетів у Варшаві. За його словами, навчання обходиться набагато дешевше, аніж в Україні - 2 тисячі злотих за семестр (приблизно 5 тисяч гривень). У той же час, приблизно 20 тисяч гривень коштує рік навчання на економіста у Києво-Могилянській академії. Міжнародна економіка у КНУ імені Тараса Шевченка - 25 тисяч. Навчання на юридичному факультеті обох вузів - від 30 тисяч за рік.

«За чотири роки зекономлю 60 тисяч гривень і матиму диплом європейського зразка. Однокласник вступив у Варшавську політехніку на державну форму. Там щороку виділяють по 50 місць для українських студентів. Поляки виїжджають на навчання у Лондон чи Берлін, тому там раді нашим абітурієнтам», - каже хлопець.

Чи легко вступити до польського університету

Ігор розповів, що спочатку записався на курси польської мови. Після цього знайшов в інтернеті київську фірму, яка відправляє на навчання до Польщі.

«За 5 тисяч гривень там допомогли вибрати вуз, пройти співбесіду. Переклали документи, оформили візу. Декому такі фірми домовляються про місце в гуртожитку», - додав хлопець.

Співбесіду він проходив у скайпі польською. Письмово склав вступні тести.

Про життя студентів у Варшаві

Хлопець мешкає в гуртожитку. За кімнату платить 100 євро на місяць (трохи більше 1000 гривень). У кімнаті живе з двома сусідами - німцем і росіянином.

«Додому їжджу автобусом з Варшави до Луцька. Від мами сумок не беру, бо в Польщі все дешевше. Батькам везу порошок для пральок-автомат, м'ясо і фрукти», - ділиться Ігор.

Студент користується річною шенгенською візою. У вихідні подорожує Європою.

«У квітні поїхав до Відня, у червні збираюся до Венеції. У Польщі авіаперельоти вдвічі дешевші, ніж у нас. У березні літав до Берліна. Зустрівся з однокласницею Кариною. Вона вчиться у німецькій бізнес-школі. Перші місяці підробляла гідом для російських туристів. За годину отримувала 7 євро. Зараз півдня працює в агентстві нерухомості. Заробляє 1,5 тисячі. До свого навчального закладу подала довідку про це. Після цього отримала право на вільне відвідування. Ходить у школу двічі на тиждень», - розповів студент.

Ігор Притула працює офіціантом 24 години на тиждень.
Влітку він планує на ресепшн в один з готелів - там обіцяють платити 2 тисячі злотих на місяць.

Про навчання в польському виші

За словами лучанина, польські студенти здають дві сесії — зимову і літню. За «хвости» не позбавляють стипендії.

«Якщо не вдається з першого разу, маєш дві перездачі на початку наступного семестру. Вчитися легше, ніж у школі. Все, що читають викладачі на лекціях, ми проходили в 10-11-му класах. У групі багато слабаків. Я краще за поляків знаю англійську. Викладачі думають, що я стажувався у Штатах, бо маю правильну вимову», - додав хлопець.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
українцям Показати IP 1 Червня 2013 11:23
А ми підписуємо меморандувми з колишніми країнами СССР і кажемо нашим холопамщо так краще,а ті вірять!Нормальні люди,нажаль, тікають звідси!Тут нема майбутнього для українців,просто нема. Якби це сумно не звучало!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus