USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Як не платити за теплу воду: волинянин змайстрував сонячний колектор

24 Квітня 2013 08:22
Волинянин змайстрував сонячний колектор і має гарячу воду безкоштовно.

Так, досі без газу залишається населення Маневиччини. Тому людям доводиться шукати альтернативу блакитному вогнику. Переважно гріються та куховарять на електриці чи дровах. А от Віталій Шрамко із села Копилля у себе на подвір’ї облаштував незвичайний пристрій який гріє воду від сонячних променів. Сонячний колектор ефективний цілий рік, а температура води не залежить від ціни на світло чи дрова, - інформує ТРК Аверс.

У прямокутній рамі метр на два - металева пластина, пофарбрвана у чорний колір, зверху закріплене скло. Спеціальні трубки зєднують конструкцію та бойлер. Це - сонячний колектор для нагрівання води: «Перш за все, це економим власні кошти, звичайно. Ми ціле літо не включаємо електрику, грієм, якщо приблизно днів 3-4 немає сонця, тепла вода збирається все одно. Не обовязково, щоб світило сонце», - розповів волинський винахідник.

Принцип роботи установки пояснює, власне, конструктор Віталій Шрамко. Його пристрій – це звичайна механіка і ніякої електрики: «Гріє той метал який всередині покрашений в чорну термостійку фарбу, далі принцип конвекції, рідина спеціальна залита, вона піднімається, коли потрапляє в будинок, іде відбір тепла. Охолоджена йде знов… Це енергонезалежний пристрій-установка… В мене бак там стоїть в середині 100літрыв. Бак нагріває воду за день до темпаратури 60%, в сонячний день - до 80% приблизно».

Зауважимо, два роки тому за фінансової підтримки Європейського Союзу в Україні та Грузії розпочалася реалізація проекту під назвою «Увімкни сонце - живи комфортно». І хоч минуло півтерміну передбаченого проектом, конструктор вже сьогодні із впевненістю каже, що використовувати сонячну енергію вигідно і безпечно для навколишнього середовища: «Установка енергоефективна зберігає не тільки власні кошти, які відповідно вода тепла, ми не користуємось електрикою, відповідно менше йде навантаження на мережу… Наші електростанції менше будуть працювати, або взагалі не будуть працювати, якщо в кожному дворі буде така установка. Для цього організовують тренінги і ми навчаємо людей», - розповів конструктор.
Мрію спорудити сонячну батарею Віталій Шрамко виплекав ще з дитинства.

Сьогодні чоловік, за професією інженер - конструює сонячні колектори не лише собі, а й сусідові. Подібні установки вже давно працюють у Західній Європі та Сполучених Штатах. Консруктор сподівається, що незабаром сонячні батареї стануть альтернативою звичним енергоресурсам і в Україні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
wert Показати IP 24 Квітня 2013 08:50
Класна стаття. От якби ще фото...
ded Показати IP 24 Квітня 2013 09:00
По Аверсі показували
Корінний лучанин Показати IP 24 Квітня 2013 09:24
Все воно виходить, якщо думати головою! Нічого тут складног немає!!! А чоловік, з досвідом і життєвою мудрістю!! Все геніальне просте! Я б такого не робив у себе. Влітку 2012р я просто наливав у цинкові відра воду і ставив на сонце на подвір'ї. За день (після обідньої пори), вода досягала температури 70 градусів. Це звичайно- при жаркій погоді. Але все ж таки, який ефект. А так, для того є БОЙЛЕР! Все питання в грошах! А до речі, що хіба в Україні десь виготовляють сончні батареї? У нас тільки люблять про це ГОВОРИТИ!!!
Сашка до Корінний лучанин Показати IP 24 Квітня 2013 10:04
"Квазар" виготовляє. А про "люблять говорити" - чим, власне ви і займаєтесь ;)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus