USD 39.50 40.00
  • USD 39.50 40.00
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Ідея спільного підручника з історії «з тріском провалилася»

11 Грудня 2010 11:32
Історики Росії і України визнають, що написання спільного підручника з історії для обох країн є нереальним через різне бачення цієї історії академічною наукою обох країн.
Зокрема, як повідомляє Бі-бі-сі, у Москві відбулося чергове засідання спільної українсько-російської комісії істориків, на якому обговорювалися проекти, які втілюватимуть вчені за дорученням урядів обох країн, - повідомив Кореспондент.
Бі-бі-сі зазначає, що в інтерв’ю журналу Огонек директор російського Інституту спільної історії, академік Олександр Чубар’ян сказав, що всі спроби двох країн по створенню підручника, де б викладалася якась усереднена компромісна історія, ”з тріском провалилися".
Наразі немає результатів і у написанні методологічного посібника для вчителів, хоча робота над ним продовжується. Згідно з неофіційною інформацією, у групу вчених, які працюють над методичним посібником, увійшли ті, кого рекомендував міністр освіти України Дмитро Табачник.
Водночас велика група істориків, чиї імена в Україні є авторитетними і відомими, зокрема Валерій Смолій, Григорій Боряк, Станіслав Кульчицький, працюють разом з російськими колегами над окремими проектами, які, на думку оглядачів, можуть виявитися перспективнішими і неконфліктними.
Одним з них є проект по створенню академічного видання 1941 рік. Країна у вогні, до якого залучилися українські, російські і білоруські історики. У ньому кожна країна викладе своє бачення причин і наслідків початку Великої Вітчизняної війни.
Таким же шляхом українські історики запропонували йти і в спробах домовитися про оцінку історичного минулого України і Росії. Почалася робота над енциклопедією з умовною назвоюДискусійні питання спільної історії України і Росії. Це буде довідник, в якому паралельно, в окремих статтях обидві країни викладатимуть факти, події, їхнє трактування і оцінку історичних діячів так, як їх бачать історики кожної з країн.
Експерт Інституту політичних і етнонаціональних досліджень Владислав Гриневич сказав, що члени української делегації не розглядали питання написання нового українсько-російського підручника з історії.
”Є певна автономність. Кожен пише і трактує, як історики певної країни моделюють історичну пам’ять, як їм підказує їхнє розуміння цієї історії. Наша делегація не має відношення до написання підручника. Ми не розглядали цього. стосовно питання спільної історії, то українська сторона запропонувала загальний історіографічний довідник, де будуть висвітлені найболючіші питання. Адже є спірні проблеми - ми домовилися виділити два бачення - і української, і російської сторін, зокрема, питання про роль в історії Мазепи, Бандери, Петлюри. Це будуть дві статті. Там буде і проблема розуміння, і де ми не погоджуємося”, - прокоментував Гриневич.
Як повідомлялося, 13 травня міністр освіти і науки України Дмитро Табачник заявив, що Україна і РФ до кінця 2010 року підготують спільний учбовий посібник для вчителів історії.
Нагадаємо, викладач історичного факультету Волинського національного університету імені Лесі Українки Віктор Панасюк раніше заявляв, що спільний для України і Росії підручник з історії, стане не більш ніж невдалим мавпуванням європейського досвіду.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
M Показати IP 11 Грудня 2010 13:41
От мене цікавить, якого дідька, до написання підручника та історії України залучають іноземну країну, яка більш, ніж 350 років була ворогом? В українців є своє бачення своєї історії, культури і ми розмовляємо рідною мовою. Чому іноземці повинні втручатись в наші справи? Гнати поганою мітлою треба таких міністрів та істориків, які корчать блазня перед московитами.
goodok Показати IP 12 Грудня 2010 10:16
Через 50 років портрети Тягнибока будуть висіти у кнайпах, памятники Януковича будуть валити, а Ющенко буде сумнівним персонажем, що і за Україну ніби вболівав і проти царя-батюшки плів союзи... і будуть наші внуки-правнуки далі сваритись, хто там був правий пів віку назад в далекому 2010 році. Це нам треба? Ми - українці, Росія однозначно хоче бачити нас у складі своєї федерації (чи де-юре чи де-факто), ми цього не хочемо, бо експансія їхнього безкультуря поглине нашу різнобарвну і самобутню культуру, сформовану століттями саме на тлі боротьби за своє, за українське, НЕ малороське, НЕ посполитівське. В нас немає спільної історії ні з якою країною, це НОНСЕНС. В двох сусідів не буває спільної біографії через те, що кури одного постійно клювали насіння на городі іншого!
Антон до goodok Показати IP 12 Грудня 2010 11:43
Ви наївний. Історія завжди була на службі в державної ідеології. І шкільні підручники в цьому сенсі - найяскравіший вияв цього. Тому Табачник доб"ється свого - не сумнівайтеся. ну і чи "ми цього не хочемо" - теж питання. Я і ви - це ще не МИ. Ми - це тупоголове бидло, яке називається "український народ"

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus