USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

«Скрябін» пише сучасні повстанські пісні. ІНТЕРВ’Ю. ФОТО

5 Серпня 2013 11:56
Про сучасні повстанські пісні, мовне питання та особливості волинської публіки лідер гурту «Скрябін» Андрій Кузьменко розповів кореспонденту «Волинських новин» напередодні виступу під час фестивалю «Бандерштат».

Для багатьох стало сюрпризом те, що «Скрябін» бере участь у фестивалі «Бандерштат». Як Ви ставитеся до ідеології націоналізму?

Для мене стало сюрпризом те, що для них це стало сюрпризом. Якщо немає націоналізму, немає нації, я так до цього ставлюся. Націоналізм має бути не агресивний, він повинен бути дипломатичний, інтелігентний, і тоді я його підтримую. Тут, на фестивалі, на один квадратний метр більше інтелігентної молоді, ніж я бачив за всі концерти разом взяті в Україні. Вони просякнуті духом, вони ідейні, і це мені імпонує.



Ви вже встигли побачити публіку?

Так, я в автобусі 15 хвилин роздавав молоді автографи, і багатьох встиг побачити.

Цей фестиваль називається фестивалем українського опору. Який спосіб опору потрібно чинити українцям, щоб не розчинитися у інших націях?

Я не знаю визначення опорів, опір є, або його нема. Потрібно чинити опір, якщо тебе хочуть злизати, стерти з твоєї землі.



Зокрема, під час фестивалю лунала думка про захист української, і про те, що кожен українець повинен спілкуватися українською мовою. Ви підтримуєте цю думку?

Я знаю багатьох людей зі сходу, які українську мову не знають, по причині того, що вони її не можуть знати. Їх переселили з Сибіру, і вони жили в російськомовному суспільстві у Донецьку, Дніпропетровську та Луганську. Вони є такими самими націоналістами та патріотами, як ми з тобою. Яка різниця, якою людина розмовляє мовою, якщо ідея у неї та ж сама, що у тебе?

З російськомовними українцями Ви говорити російською?

Ні, я розмовляю винятково українською, але мене розуміють. Є маса країн у світі, які розмовляють двома мовами і їм це не заважає робити якісь світлі речі.



Але у цих країнах одна мова не витісняє іншу, як панівна російська в українському медіапросторі, чи не так?

Однозначно. То є біда.

Ви неодноразово виступали у Луцьку раніше. Чим відрізняється луцька публіка від столичної чи східноукраїнської?

Волинь - то історично, напевно, найбільш цікава область України, найбільш глибока за історією, і тому, власне, та хронологія історичних подій відклала певний відбиток на тих людях, які тут є, вони вже народжуються з геном якоїсь особливої гідності. Тобто, вас це відрізняє від решти території України.



Багато гуртів, які виступають під час «Бандерштату» включають у свій репертуар повстанські пісні. Чи може «Скрябін» коли-небудь виконати такі пісні?

Запросто, але у нас вистачає власних повстанських пісень, таких як «Не стидайся, то твоя земля», «Кинули», «Годинник» тощо. Історія є історія, але вона повинна поповнюватися новими піснями. Якщо люди не пишуть нових повстанських пісень, значить повстання закінчилося.



Особливістю фестивалю є те, що він відбувається без алкоголю. Чи доводилось вам раніше виступати перед абсолютно тверезою публікою?

Чесно кажучи, ні, і я схиляю голову.

Спілкувався Павло ПЕРЕВЕДЕНЕЦЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
NANO Показати IP 5 Серпня 2013 12:10
Я хотів би щоб влада заборонила алкоголь, так само на передвиборних програмах
TheРоман Показати IP 5 Серпня 2013 12:25
А я взагалі за повну заборону алкоголю, як наркотичної речовини!
Александр до TheРоман Показати IP 5 Серпня 2013 14:33
Не искушайте Кузьму:)) Он пока не собирается возглавить антиалкогольное движение в Украине...
Семен Показати IP 5 Серпня 2013 14:59
сучасні повстанські пісні - это про Януковича, или кто-то что-то курил.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus