USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Лучанам розповіли про забутих героїв просто неба. ФОТО

29 Червня 2013 08:00
Друга лекція Вуличного університету відбулася 28 червня у Луцьку.

Біля входу до Центрального парку культури та відпочинку імені Лесі Українки декілька десятків молодих лучан зібралися, щоб послухати неформальну лекцію Вуличного університету, приурочену до дня Конституції України. Організація «Іскра» за підтримки СГО «Молодіжна платформа» вдруге організувала захід.






Цього разу йшлося про забутих героїв України. Так, писар Козацького стрілецького братства Олександр Сокур розповів про Конотопську битву, річниця якої припадає на 27 червня, її передумови та наслідки. Йшлося також про роль у битві історичних постатей, пов’язаних з Волинню, зокрема, гетьмана Івана Виговського, який, як відомо, свого часу працював помічником писаря у Луцькому замку. Слухачі отримали мапи зі схемою битви. Розповідь Олександра Сокура торкалася також спроб України здобути незалежність. Лектор наголосив, що в історії найважливіші перемоги, здобуті не гарматами, а пером. Зокрема через брак порозуміння, відсутність солідарності та ворожу пропаганду українцям не вдалося скористатися позитивними результатами перемоги у Конотопській битві.






Історик Тарас Літковець говорив про Конституцію Пилипа Орлика, один із найстаріших конституційних актів у світі та плани гетьмана-емігранта щодо незалежної України, які так і не були втілені в життя. Також промовець спростував декілька історичних міфів, пов’язаних із цим документом та родиною Пилипа Орлика. Наприклад, найдавнішою конституцією світу насправді є конституція Сан-Марино, а назва паризького аеропорту Орлі не має зв’язку із сином гетьмана, який був французьким генералом. У присутніх виникло багато питань до історика, на які він охоче відповідав.








Наприкінці заходу кожна з присутніх дівчат отримала безкоштовний примірник Конституції України.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
українець Показати IP 29 Червня 2013 10:36
Тарас Літковець не історик,а політолог,викладач політології в СНУ ім.Л.Українки.
учасниця Показати IP 29 Червня 2013 10:44
Лекція була цікава,час пролетів швидко.ВСЕ БУЛО СУПЕР!
квітка Показати IP 29 Червня 2013 11:08
Дуже приємно, що є такі молоді талановиті науковці як канд. історичних наук, доцент СНУ імені Лесі Українки Тарас Літковець. Це обнадіює. Саме такі як він є позитивним прикладом для молоді щодо вивчення правдивої історії нашої України і спроможні допомогти розібратися в історичній правді.
ВОЛИНЯКА Показати IP 29 Червня 2013 11:21
МОЛОДЦІ - ДАВАЙ НОВІ ЛЕКЦІЇ!
Лучанка Показати IP 30 Червня 2013 12:27
Квітка, ЛітковецьТ. М. не є доцентом та кандидатом історичних наук, він лише старший викладач..) Так, було цікаво, хочеться нових лекцій..Бажано, щоб за участі тихсамих лекторів...Хочеться слухати ще і ще!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus