USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Лучанка перетворює овочі на мистецтво. ФОТО

2 Листопада 2012 11:13
На квіти, метеликів та інші цікаві речі перетворює лучанка звичайнісінькі кавуни та гарбузи. Мистецтву художнього різання по овочах і фруктах майстриня навчилася в Інтернеті.

Про це йдеться на сайті «Відомості».

Карвінг (від англійського carve — різати, вирізати, - «ВН») — мистецтво художнього різання. Матеріалами для нього можуть слугувати, як дерево чи камінь, а можуть також і овочі та фрукти. Останній різновид мистецтва зародився на Сході, й за тисячі років став частиною національних традицій різних народів.

Саме про таку незвичну художню діяльність дізналася мешканка обласного центру і спробувала свої сили в ній. Так, натрапивши на фото виробів в Інтернеті близько трьох років тому, Ольга Гончарук спробувала повторити побачене. Жінка постійно переглядала майстер-класи по вирізанню фруктів і овочів, намагаючись запам’ятати кожен рух. І, зрештою, два роки тому побачила у магазині набір для карвінгу. Хоча коштував він немало, та, лучанка, все ж наважилась спробувати себе у новій справі.



За словами миткині, це – надзвичайно кропітка праця, яка займає багато часу. До прикладу, для різьблення одного кавуна, в залежності від розміру малюнка, потрібно від п'яти до восьми годин.



Цікаво, що для різьблення підходять майже всі овочі, особливо в зимовий період, фрукти і навіть ягоди. Овочі для карвінгу жінка вирощує самотужки, зокрема, це - морква, буряк, різні види ріпи і редьки, капуста кольрабі, різні за формами, розмірами і кольором гарбузи. Однак, найкращою ягодою для карвінга Ольга називає кавун. «Хоча сезон її дуже короткий. Кавуни я купую у знайомих продавців, які знають, з якою метою вони будуть використані, тому підбирають дозрілі і рівненькі», - додає вона.



Аби вироби вийшли справді витонченими необхідно використовувати в роботі спеціальний інструмент. Однак миткиня переконана, що для справжнього майстра достатньо одного тайського ножа. «На сьогодні я маю професійний тайський ніж і професійний набір, який складається із 25 предметів. Всі ножі відмінної німецької якості», - зауважує жінка.



Готові вироби прикрашають святкові столи не лише авторки, а й її друзів, знайомих. Також майстриня робить гарбузяні композиції на замовлення – «в кожну роботу вкладаю душу, і тому всі вони, як діти — любимі».



Варто зауважити, що зберігаються такі їстівні «експонати» недовго. Так, овочі, загорнуті в харчову плівку, у холодильнику лежатимуть тиждень. А от кавуни і дині протримаються максимум три дні.

Майстер карвінгу постійно вдосконалює свою майстерність – переглядає відеоуроки в мережі Інтернет, бере участь у виставках. Прикметно, що влітку цього року виставляла свої роботи на Святі квітів «Луцьк квітучий», за що отримала подяку міського голови і перемогу в номінації «Приз глядацьких симпатій». А у жовтні миткиня пройшла відповідний майстер-клас у Києві.



«Досконалості немає меж. Планую цієї зими більше вирізати, щоб «набити» руку, покращити техніку і освоювати нові візерунки», - поділилася Ольга Гончарук.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 18
Чеширский Кот Показати IP 2 Листопада 2012 11:21
Абалдненно. Когда и где выставка? Хотелось бы увидеть вживую, жаль что творения недолговечны.
тиць-здиць до Чеширский Кот Показати IP 2 Листопада 2012 11:27
Інтірєсна, міняїтца лі фкус памідора послє такой вот іскуссной абработкі?
Чеширский Кот до тиць-здиць Показати IP 2 Листопада 2012 11:39
Канешна, он стаёт исчо сластче.
ГОШ Показати IP 2 Листопада 2012 11:29
А этот кот кругом своё рыло суёт
Чеширский Кот до ГОШ Показати IP 2 Листопада 2012 11:48
Рыло у свиньи, а у кота морда.
Власна думка до ГОШ Показати IP 2 Листопада 2012 11:52
100%
кетхантер))) Показати IP 2 Листопада 2012 12:45
Этот кот, как пёсик под столбиком, гадит под каждой заметкой. Фу, какой противный.
тиць-здиць до кетхантер))) Показати IP 2 Листопада 2012 13:30
Нє троґатє ката. Он їдінствінний, с кєм здєсь можна паапщяцца на апщєпанятнам йазикє.
)))) до кетхантер))) Показати IP 2 Листопада 2012 14:36
))))))))))))))))))))))))))))
Чеширский Кот Показати IP 2 Листопада 2012 13:46
Интересно, кому может мешать Кот? Никого не оскорбляет, никому не хамит, странно.
Сонька Золотая Ручка Показати IP 2 Листопада 2012 14:21
Симпатично, але нiчого особливого в цьому не бачу- вже двно ледь не в кожному турецькому, iспанському, французькому готелях на морi бачила карвiнг на фруктах та овочах- i робляться вони на ваших очах доволi швидко- рука набита у персонала. Що тут дивного?
ME Показати IP 2 Листопада 2012 14:21
Чеширский Кот в більшості випадків адекватно реагує на події та новини, на відміну від деяких дописувачів
Чеширский Кот до ME Показати IP 2 Листопада 2012 15:03
"Доброе слово и кошке приятно".(с)
Люблю тварин Показати IP 2 Листопада 2012 15:17
Чомусь наших людей посмішка напрягає. Навіть котяча :)
Чеширский Кот до Люблю тварин Показати IP 2 Листопада 2012 15:56
Мнения разделились. :)))))))))))))
А шо то воно таке??? Показати IP 2 Листопада 2012 16:21
Я оцінюю професіоналізм пані Ольги,але з попередніх коментарів можна зробити висновок,що ця стаття присвячена Чеширському Коту.Будьте ласкаві,Котик,розкажіть хто Ви,і чому таке у Вас ім"я?P.S.:Коментар Кота був навіть опублікований в агітацыйній газеті кандидата в нар. депутати Голєвої.
Чеширский Кот до А шо то воно таке??? Показати IP 2 Листопада 2012 16:39
Статья мне не посвящена, это некоторым(ому)(ой) комментаторам(у)(ой) не нравится мои простые фразы. Вы меня удивили. Голева меня цитировала? Без моего на то согласия? Бегу по юристам, надо проконсультироваться на счет нарушения авторских прав. И если Вам интересно, кто такой Чеширский Кот, отсылаю вас к Льюису Кэрроллу. "Все мы здесь не в своем уме ...". :))))))))))))))))))))))))))
Лев Показати IP 3 Листопада 2012 00:20
Паделки прикольни сам хочу так делать. Не трогайте КОТЕйку за него Любого порву фтопку отправлю или Бабруйск. Чеширський котейка молодца держи хвост пистолетом....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus