USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

На давньоруських горщиках знайшли рекламу. ФОТО

23 Листопада 2009 17:31
Денця горщиків з унікальними клеймами, знайдені у селі Жидичин Ківецівського району на Волині  далеко не перша подібна знахідка у цьому населеному пункті.
Експедиція дочірнього підприємства «Волинські старожитності» виявила у Жидичині, на околицях літописного городища, уламок дужки від відра, металеві частини кінської упряжі, фрагменти давньоруської кераміки. Особливу увагу науковців привернули денця горщиків, на яких зазвичай ставили власні клейма давні майстри. Чотири із шести знайдених денець були помічені особливими знаками.

Основний мотив клейм – це загальноруські солярні знаки. Науковці побачили клейма із зображенням вписаного в коло хреста з випуклими кінцями і центром, стилізованого колеса, хреста із заломленими двома сторонами та стилізованого знака сонця, обрамленого колом.
«У такий спосіб гончарі позначали власну продукцію. Це була своєрідна реклама для них. Хрести в колі, колесо зі спицями означають сонце – небесний вогонь. Хрест із заломленими кінцями – свастика – символізує сонце в русі. Це давні магічні знаки, відомі ще за дві тисячі років до Різдва Христового. Виявляється, ці знаки широко використовували й у давньоруські часи,  в ХІ–ХІІ століттях», -  розповів старший науковий співробітник ДП «Волинські старожитності» Віктор Баюк.
Як розповіла «ВН» місцевий краєзнавець, вчитель історії Іраїда Майданець такі знахідки трапляються в Жидичині уже давно. Знаходили місцеві краєзнавці і на жидичинській кераміці і князівські клейма. «Є думка, що гончарі Жидичина робили посуд на замовлення князівських дворів» - каже Іраїда Майданець.
Такі клейма у Жидичині знаходили у 70-80 роках.
Довідка:
Жидичин – одне з найдавніших поселень на Волині. Перша писемна згадка про нього трапляється в Іпатіївському літописі під 1227 роком. Із ХІІІ століття відомий жидичинський Свято-Миколаївський монастир та його чудотворна ікона Святого Миколая, яка датується ХІІ століттям. Помолитися перед цією іконою приїжджав 1227 року Данило Галицький. У 1236 році король Данило побував там удруге. До слова, монастир у Жидичині заснований раніше, ніж Почаївська лавра.
 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
OrestN Показати IP 24 Листопада 2009 14:05
а де мої дописи ділись??
OrestN Показати IP 24 Листопада 2009 14:07
адмін навіщо зтираєш мої дописи 10 штук за останні дні??? Це чесна гра?? мабуть сам хочеш зайняти 1-е місце?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus