USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.50 39.85
  • PLN 9.70 9.86

На незамерзлих ставках рятуються 25 лебедів та близько сотні качок. ФОТО

27 Січня 2010 15:23
На біоставку очисних споруд КП «Луцькводоканал» осіли 25 лебедів-шипунів та близько сотні диких качок. Для птахів води ставків, де температура вища, ніж в інших водоймах, – єдиний шанс вижити. Всі інші водойми області позамерзали.
Начальник відділу екології Борис Сорока припускає, що через теплу осінь та грудень птахи залишилися на Волині, а не іммігрували в тепліші краї. За версією директора КП «Центр дозвілля та відпочинку ім. 900-річчя м. Луцька» Володимира Гончарова, на Волині залишилися слабкі птахи, яких покинула зграя.

Лебеді та качки нині харчуються водяною рослинністю, проте потребують підгодовування. Для цього сьогодні спільно з працівниками очисних споруд ВАТ «Хліб» виготовили спеціальні годівниці для птахів.

Спонсори привезли до ставка хліб та зерно. Небайдужі будуть підгодовувати пернатих, доки лютуватимуть морози. З понеділка до годівлі птахів долучать школярів загальноосвітньої школи №12 та учнів Волинського обласного природничого ліцею-інтернату.

Найбільше Борис Сорока побоюється, що браконьєри з сусідніх сіл відстріляють рідкісних птахів. Взимку 2009-го, коли в Луцьку зимували 75 лебедів, 4-х із них застрелили мисливці. М’ясо цих птахів – кулінарний делікатес, неабияку цінність має й пір’я.
 

До речі, під час годівлі на протилежному березі прогулювалися люди на конях з собаками. Сорока припустив, що то мисливці. Тому доручив природоохоронному прокурору Миколі Білоусу взяти нагляд за лебедями під контроль. Штраф за вбивство лебедя становить 1000 гривень.


 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus