USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Грибник на Волині заробляє 12 тисяч за сезон

24 Вересня 2013 16:27
Андрій Афанасьєв з села Брище на Волині торгує грибами на Ковельській трасі. Як розповідає чоловік, цього року багато хто робить бізнес на грибах, - повідомляє «Gazeta.ua».

Цього сезону Андрій Афанасьєв заробив на грибах 12 тисяч гривень, але це, з його слів, небагато – бували і кращі часи.

Отож, білих грибів Афанасьєв продає по 80 гривень за кілограм, сушених - за 350 гривень. Має корзину, ящик і два відра свіжозібраних маслюків. Кілограм продає за 20 гривень. Вдома гриби чистить, сушить і консервує його дружина Валентина.
«Цього року заготівельники опустили ціни на все. Чорницю і гриби лисички ще в липні приймали на 20% дешевше, ніж торік. Ніхто не розуміє, з чим це пов'язано, бо врожаї не були великі. Зараз гриби приймають за копійки, бо в лісі їх стільки, хоч косою коси. Білий гриб закупівельники беруть по 30 гривень за кілограм, але люди їм здають неохоче. На базарі його можна вдвічі дорожче продати», - розповів Афанасьєв.
«Вчора назбирав 2 кілограми білих і продав водію, який їхав з польського Хелма до Луцьк по 60 за кілограм», - каже чоловік.
Раніше з дітьми щоліта збирав у лісі чорниці, чорноплідну горобину, шипшину, лисички і білі.
«Свіжозібрані гриби і ягоди везли заготівельникам. За літо заробляли до 20 тисяч гривень. Коли долар був по 5 гривень, за ці гроші зять беушного Mercedes купив. За цьогорічний грибний сезон ледь 12 тисяч гривень заробив. До зими хочемо за ці гроші поставити вдома нові пластикові вікна», - зазначив Афанасьєв.
«На вихідних зятю заправили машину. Поїхали п'ятеро по гриби на Полісся. Думали, що через дощ ми там будемо самі, але помилялися. Боялися в ліс заходити, бо під лісом стояло зо 30 легкових авто і чотири автобуси. Зустрів знайомого лісника, він за 100 гривень водить групу хлопців і дівчат по грибних місцях, підказує, який гриб отруйний, а який їстівний. Ще одну пару розпитував, звідки вони приїхали. Виявилося, їх по гриби, як на екскурсію привезли. Заплатили кожен по 120 гривень за дорогу і 5 годин перебування в лісі. Грибів усі набрали по відру - польські, маслюки, кілька білих і красноголовців. Дешевше було їх у Ковелі купити, ніж у лісі змокнути. Але для городян це як розвага, як полювання», - пояснює грибник.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Ковельчанин Показати IP 24 Вересня 2013 17:46
Маслюки по 20? Який бовдур їх за таку ціну купуватиме? В мене дружина навпаки лається, що краще без грибів приїхати ніж кучу маслюків набрати.
Дупогриб Показати IP 25 Вересня 2013 09:13
Він не грибник, а хитрий полішук-торгаш! І куди дивиться податкова: хай би з державою поділився. Пише, що буде встановлювати нові пластикові вікна, а що старі вікна також були пластикові?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus