USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

На Волині розкопали некрополь Першої світової. ФОТО

17 Серпня 2012 12:42
На території Любешівського району Волинської області успішно завершилася пошукова історико-краєзнавча експедиція «При’пять - Стохід I».

Про це повідомляють організатори.

Десять серпневих днів волонтери зі Львівської, Закарпатської та Волинської областей провели у Волинському Поліссі, вивчаючи сторінки історії Першої світової війни, пов’язані з цим мальовничим краєм.

Головним завданням експедиції був пошук можливого місця розташування некрополя часів Першої світової війни. За інформацією місцевих мешканців, у лісовому масиві в околицях села Залізниця під час війни розташовувався прифронтовий польовий шпиталь російської армії. Поряд з шпиталем було розташоване кладовище, де протягом тривалого часу проводились захоронення воїнів, які померли від ран та хвороб, а також тих, хто загинув на полі бою.

Численні могили раніше були позначені хрестами, які не збереглися, некрополь заріс лісом і про нього практично перестали пам’ятати. Оскільки територія, де розташоване кладовище, не знаходиться під охороною, там у будь-який момент могла розпочатись промислова вирубка лісу з подальшим корчуванням пнів і розчищенням місця для посадки нового лісу. Забуте поховання могло бути порушене і назавжди піти у небуття. Через це організатори експедиції вирішили встановити точне місце розташування військового кладовища.

Роботи із виявлення некрополя проводились шляхом закладання пошукових траншей і шурфів на місці можливого розташування кладовища, яке було встановлене за допомогою місцевих мешканців.
У східній частині траншеї довжиною 34 метрів зафіксували дві плями від заповнень похоронних ям. При їх розчищанні виявили два поодинокі захоронення, зорієнтовані головою на південний захід. Захоронення №1 здійснили у труні, скелет не мав видимих прижиттєвих травм. Проте, на скелеті захоронення № 2 виявили чіткі сліди численних переломів кісток і черепа.

Крім цього, покійник був у незвичному положенні: його помістили в могилу в закляклому стані. Знахідки із поховань – пряжки від поясних ременів та ґудзики.

Виявлені останки жертв Першої світової війни були обстежені без зміни їх положення та без ексгумації. Усі знахідки після фотофіксації поміщені назад у ями, над якими відновили земельний покрив.

Оскільки концентрація захоронень у східній частині траншеї вказувала на західну межу кладовища, вирішили перевірити його продовження на гребені підвищення у східному напрямку. Закладений на схід від розвідульної траншеї шурф розміром 2 х 2 м виявив ще дві плями, напевне, від могильних ям, через що їх вирішили не відкривати.

Проведені роботи підтвердили наявність військового кладовища на досліджуваній ділянці в околицях Залізниці та встановили його західну межу.

Характер захоронень і підйомний матеріал на сусідніх ділянках дозволяє пов’язати кладовище з польовим лазаретом, який функціонував поряд у період Першої світової війни.

Для подальшої роботи над цим об’єктом необхідні архівні дослідження, в результаті яких можна визначити належність похованих тут останків воїнів до конкретних військових частин, загальний план некрополя, а також імена похованих тут воїнів – жертв Першої світової війни. Це дасть можливість у найближчому майбутньому привести до належного вигляду територію некрополя та увічнити пам’ять похованих тут солдатів.

Окрім пошуково-археологічних робіт, члени об’єднаного загону волонтерів у зв’язку з наближенням 100-річчя початку Великої війни, за сприяння місцевої влади провели роботи з реконструкції некрополя Першої світової, розташованого на окраїні села Судче Любешівського району.







Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Сергiй Показати IP 17 Серпня 2012 13:34
Чого там самi дiвки копають? Доречi вельми гарнi!! ;-) Таким би взводом покомандувать)))
Миколас до Сергiй Показати IP 20 Січня 2016 08:54
Це наші АМАЗОНКИ!!!! Нехай риють- більше в руки менше в голову. Нехочуть дома на городі то нехай хоч в лісі...............

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus