USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

На Волині знайшли житла ранніх слов’ян. ФОТО

19 Серпня 2011 14:51
Під час розкопок у селі Зимне Володимир-Волинського району археологи виявили господарську яму лужицької культури бронзового віку та споруду празько-корчацької культури V-VI століть нашої ери, яку пов’язують з ранніми слов’янами.
Поселення, яке досліджували, знаходиться на північно-західній околиці села на вулиці Польовій, – повідомили у прес-центрі ДП «Волинські старожитності».
Дослідження проводили у східній частині поселення, на місці найбільш ймовірного розміщення археологічних об'єктів, де було закладено траншею вздовж лінії північ-південь площею 28 квадратних метрів.
Ц ході робіт виявили і дослідили культурний шар доби бронзи, раннього заліза, ранніх слов'ян, давньоруського часу та пізнього середньовіччя, зокрема господарську яму лужицької культури бронзового віку та споруду празько-корчацької культури V-VI століть нашої ери, яку пов’язують з ранніми слов’янами.
Серед масових знахідок виявлено ліпну та кружальну кераміку кількох типів, зокрема фрагменти ліпного посуду лужицької культури, фрагменти ліпного посуду ранньозалізного віку, фрагменти ліпного посуду празько-корчацької культури, вінця та верхні частини горщиків давньоруського часу, фрагменти кераміки пізнього середньовіччя.
Виявити і дослідити пам'ятку вдалося завдяки проведенню наукової археологічної експертизи на початку 2011 року, хоча Зимне відоме своїми пам'ятками, зокрема і одним з найбільших у Східній Європі городищем ранніх слов'ян, йдеться у повідомленні.
В експедиції під керівницвом Олексія Златогорського працювали Сергій Панишко, Дмитро Дем'янчук, Борис Ліщук, Сергій Шабловський, Олександр Ромашковець.



Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus