USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Новий рік 100 років тому

30 Грудня 2012 13:17
На початку ХХ століття Новий Рік не мав великої самостійної ролі.

Про це інформує ТСН з посиланням на «Сегодня».

Так, в Україні це свято вважалося додатком до Різдва. Тоді день народження Ісуса Христа святкували за старим календарем – 25 грудня. Тож і ялинку наряджали саме до Різдва. А Новий Рік був придатком до релігійного свята.

Бісівське свято без снігурки

Щоправда, поставити деревце вдома – було задоволенням недешевим. Його вартість становила від 10 до 20 рублів. А ще доводилося витратити по 1-2 рублі на скляні іграшки, що на той час було досить дорого. Однак прикрашати ялинку минулорічними іграшками вважалося несмаком. При цьому, звичай з деревцем більше прижився в містах, ніж в селах.
Церква в 1900 році не радила українцям святкувати Новий Рік і вважала його бісівською гулянкою. А Дід Мороз тоді приходив лише до дітей і без снігурки.

Стіл у містах, зокрема в Одесі, накривали щедро. В меню були засмажені поросята, рябчики, млинці з чорною і червоною ікрою, смажені гусі, пироги з різною начинкою, а також апельсини і ананаси. Запивали все це справжнім французьким шампанським, оскільки «Радянського шампанського» тоді ще не робили.

1 січня вважалося вихідним днем, аби гуляки могли трохи відійти. Хто був багатший, продовжував канікули за кордоном. На той час в Францію чи Італію можна було з'їздити за 100 рублів.

Скромно з тостом «За Гагаріна»

З початком СРСР свято Нового року дещо змінилося. Це було єдине некомуністичне свято в країні. 1 січня стало робочим днем, тож «за станок» доводилося йти з похмілля. Відіспатися компартія дозволила лише в 1947 році. У Діда Мороза з'явилася нарешті снігурка. Однак у своїх вітаннях він обов'язково мав хвалити КПРС.
Святкувати українці в містах намагалися поближче до телевізора. Тож наявність «блакитного екрану» в сусідів часом ставала причиною дружби на Новий рік. Святкове меню теж змінилося. На столі з'явилося олів'є, «Радянське шампанське», портвейн і горілка. Справжніми делікатесами вважали вінігрет, голубці, оселедець з цибулею і копчена ковбаса. Дарувати подарунки один одному тоді ще не звикли. Зате пили від душі «За Юру Гагаріна!» і «За космос». А віфліємську зірку на ялинці замінила «ідеологічно правильна» радянська.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
учіть правила Показати IP 30 Грудня 2012 14:39
Шановні журналісти! У нашій мові немає слів "вінігрет" і "віфліємська", а є "вінегрет" і "вифлеємська".
Олександр Показати IP 30 Грудня 2012 16:29
Знаючи, що таке було 20 рублів у Росії на початку 20-го століття, мало повірю, що звичайна ялинка стільки коштувала.
!!!! Показати IP 30 Грудня 2012 23:04
Хто цей бред писав? І навіщо його було друкувати??
Іван Показати IP 31 Грудня 2012 13:00
Що ж до звичаю зустрічати Новий рік у січні, то його християнські народи, а згодом і більшість людства, отримали у спадок від Стародавнього Риму. Римляни назвали перший місяць року януаріусом – на честь дволикого Януса – бога входу і виходу, Сонця, світла і всіляких починань. За легендою бог Янус відчиняв двері Сонцю на початку дня і зачиняв їх увечері. Одне обличчя його було спрямоване в минуле, інше – в майбутнє. Тож не дивно, що саме він починав рік. Але все ж таки більшість слов'янських народів звуть "януаріус" по-своєму: білоруси – "студзнем", чехи – "леденем", поляки – "стичнем" тощо.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus