USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Походеньки-поїзденьки: Велика Волинь очима росіян. ФОТО

5 Червня 2013 13:00
Про подорожі в Україні й за кордоном розповідатимуть «Волинські Новини» щосереди у рубриці «Походеньки-поїзденьки». Про свої пригоди всім можете розказати і ви! Надсилайте нам на скриньку свої фоторозповіді - і ми обов'язково їх опублікуємо. Про свою подорож на Велику Волинь розповідає користувач Veronika.

В минулому році ми здійснили свою Першу Велику Українську Подорож - Волинь, Львів, Карпати, Закарпаття, Прикарпаття. Восени їздили вдруге, переважно на Тернопільщину. І от знову весна, у нас цілих 16 днів відпочинку, але все одно здається мало.

День 1 - 27 квітня, субота.

Цього року виїхали не зовсім згідно з планом, а з невеликим запізненням - о 2:50. Нам люб'язно позичили для поїздки дизельний джип, тому ми їхали повільніше, ніж зазвичай, всього 105-115 км/год. І швидкісна траса Москва-Брест здалася не такою вже й швидкісною... До того ж близько 6 ранку довелося зупинитися і годинку подрімати.

21:20 - нарешті приїхали до Луцька, знайшли готель Світязь і заселилися. Готель ще радянський, але в номерах цілком пристойно. Чистенько, працюють два ліфти. На першому поверсі маленька кафешка, вибір дуже невеликий, але повечеряти можна. Ми хотіли зекономити, де це можливо, і спеціально для поїздок придбали односпальне надувне ліжко.

День 2 - 28 квітня, неділя. Луцьк

Зранку прокинулися досить рано. Перекусили і пішли гуляти. Біля готелю невеликий ставок із жабами. Приголомшливо пахне квітучими деревами і чагарниками.
Готель знаходиться поблизу центру міста, тому ми вирішили прогулятися пішки.
Вулиця Лесі Українки.

Хрестовоздвиженська церква 1619-34 років. Спочатку це був комплекс споруд - монастир, школа, лікарня. Комплекс мав оборонну спрямованість. Нинішній вигляд - результат перебудови після пожежі, що сталася в кінці XIX століття і недавньої реставрації.

Зайшли у найближчу аптеку на Драгоманова за ліками для сина. Виявилось, що це не просто аптека, а аптека-музей.


Інтер'єр XVIII століття, справа ще одна кімната. Аптекарка, мила жінка, відкрила нам двері. Там теж цікаво - баночки-пляшечки, машинка, що пише.

Вулиця Братковського.
Серед старих будинків є і свіженькі. Незрозуміло, чи це новобудови чи глибока реконструкція.

За будиночком - величний костел Петропавловський 1616-40 років. Торік Саша вже заходив у нього.



Поряд із костелом розташована перлина Луцька - середньовічний замок князя Любарта, побудований в 1340-85 роками. З тих пір він, звичайно, не раз перебудовувався і реставрувався.


В'їзна вежа
У неї водять організовані екскурсії. Окремо, на жаль, не пускають. А ходити натовпом абсолютно не хочеться. (Згадався білоруський Каменець і огляд башти-донжона, де все вільно).






Лютеранська кірха XVII-XVIII століття. Побудована в готичному стилі німецькою общиною. Тут тривають служби, народу приходить багато.



Зліва від кірхи невеликий провулочок, ведучий до річки Стир. Біля річки знаходиться цікавий будинок - будинок скульптора Миколи Голованя. Побудований в 1979 році за проектом архітектора Метельницького. Будинок дуже незвичайний, весь двір завалений скульптурами. На задньому дворі гора порожніх пляшок. Річка так розлилася, що вулицю затопило, близько не підійти.

Праворуч від Кірхи - Покровська церква середини XVII століття. Вона побудована на фундаменті ранішої церкви, а до XIX століття неодноразово перебудовувалося. Радує око жовтим декором і досить простою архітектурою.


Оборонна синагога 1622-29 років.
Входила до системи укріплень середньовічного Луцька. Зараз у ній знаходиться спортивна школа.


На останок заїхали у Троїцький собор 1752-59 років. Спочатку він був побудований як католицький костел Ордена Бернардинців. Після унії став православним і повністю змінив декор. З нагоди Вербної неділі - тут аншлаг.

На жаль, нам знову не удалося нормально поглянути Луцьк. З деяким жалем їдемо далі..
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Mangol Показати IP 5 Червня 2013 15:22
Не плохо

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus