USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Поляки їдуть на Волинь за запахом села. ФОТО

7 Серпня 2013 14:39
«Люди з велосипедами» та «командор» мандрівки Іренеуш Рутковський розповіли про велотур Україною, - повідомляє сайт Волинський монітор.

- Розкажіть про себе та поїздку.

- Іренеуш Рутковський – вольштинянин за походженням. Наразі проживаю в Скужеві під Познанем. Є керівником цієї поїздки. В Україну приїхав вдруге. Цього разу не випадково, а з нагоди 70-ої річниці страшних подій на Волині. Саме тому ми вирішили поїхати через Волинь – відвідати Шацькі озера, Ковель, Луцьк, Берестечко, Броди, а згодом – через Почаїв, Кременець, Житомир, Білу Церкву, Корсунь, Переяслав – дістатися Києва. Там поїздку і закінчили 28 липня, повертались потягом до Львова. Затримались, бо запланували повертатись додому на велосипедах через Жовкву до Хребенного. Ми вирушили 13 липня з Дорогуська.

- З ким Ви їздили?

- Нас восьмеро, усі – досвідчені велосипедисти. Цьогоріч кожен проїхав, щонайменше, тисячу кілометрів. Така була вимога, щоб взяти участь у цій подорожі. Ми маємо досконалу форму. Щоденно долали в середньому 70-80 кілометрів, зупинялись в цікавих населених пунктах Волині та в інших історичних та гарних місцях, що розташовані далі на схід. Ми резервували готелі в невеликих місцевостях, щоб бути ближчими до мешканців та зуміти «скуштувати» всього: краєвидів, розмов та їжі.

- Я так розумію, пане Іренеуше, що були також інші поїздки?
- Я з 2004 року буваю за кордоном – раз на Сході, раз на Заході. Розпочав поїздкою у Вільнюс. У 2005 році ми поїхали в Україну, у 2006 році – до Таллінна через Калінінградську область, побували на Куршинській косі. Потім був Відень та Словаччина. У 2008 році – мандрували вздовж Ниси Лужицької та Одри, від джерел – аж до Балтики. У 2009 році – у Білорусь, 2010-ого року – до Каміно в Іспанії. Наступний виїзд був 2011 року – вдруге в Білорусь. У 2012 році ми поїхали трасою вздовж Дунаю. Нині їдемо трасою з Дорогуська до Києва.

- Чому саме Україна? Чи Ви вже щось тут для себе відкрили?
-Це прекрасна поїздка. Дуже симпатичні люди, тільки приємні зустрічі. У Шацьку до нас приєднався білорус Леонід Сухоцький, з яким ми познайомилися раніше і вже потоваришували. Він просто приїхав до нас за 160 кілометрів із Гродна на велосипеді із тріснутою шпицею, а потім, в неділю, повернувся назад. Сказав, що мусив нас побачити і привітатися. Інший чоловік, у Любомлі, підійшов нам допомогти, сказав, що найважливішим є те, щоб кожного дня зробити добрий вчинок. Як вирушили від Шацьких озер, мали вітер у спину. Мчали у пелетоні. Якби дороги були кращими, ми б швидше рухалися. Але не йдеться про те, щоб приїхати швидко. Прагнемо побачити неповторні краєвиди, купуємо фрукти, нюхаємо аромати, що у Польщі практично не залишилось.

- Тобто Європа занадто доглянута і випещена?

- Завжди, вибираючись у дорогу, очікую на цікаву подорож. Багато разів їздив Європою, де дуже добрі траси, ідеально облаштовані кемпінги, що доглянуті краще, ніж у нас у Польщі. Вдома практично все вигялає так само – та ж культура, ті ж знаки, ті ж магазини, та ж їжа.
Нам зажди бракувало іншої культури, того, що ми любимо, щоб «брови піднімалися». З дитинства пам’ятаю запах села. Цього у Польщі вже немає. Корів замкнули у великих хлівах. Качок і курей годують у великих курниках. А тут вони бігають, видно, як пташенята дорослішають. Це те, чого у нас немає. Я сентиментальний, як і кілька осіб із компанії. Люди, пейзаж. Саме за таким світом ми сумуємо.

- Чи подобається Вам Україна? Чи все складається добре?
- Ми не зіткнулися із жодною негативною ситуацією чи проявами ворожнечі. Трохи нервують сигнали та гудки. На вашій головній трасі з Ковеля було дві небезпечні для нас ситуації, оскільки водії, які не їздять на велосипеді, не розуміють, що таке швидкість і сила вітру. А ще ці ваші дороги.

- Чому велосипед, а не мотоцикл чи автомобіль?
- Тому, що велосипед дає свободу та можливості, що не дасть жоден автомобіль. Він просто не закриває світ склом чи швидкістю. Велосипед дозволяє щоразу зупинитися та побачити.

Інколи рефлексії, погляд на втому, адже відомо - сучасна людина не має бажання надто багато рухатися, а це потрібно. Той рух та зусилля – це також задоволення. Завжди повторюю - так здається, що це важко. Насправді найважче сісти на велосипед та наважитися: «Поїду!». Бо якщо сядеш, то вже їдеш.

Нагадаємо, 16 липня Товариство польської культури на Волині імені Еви Фелінської прийняло учасників велосипедної поїздки в Україну.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
ровериста Показати IP 7 Серпня 2013 15:16
І ми би до Польщі на роверках поїхали... Якби п***си з ЄС кордони і візи не запровадили. А так ІІІ-й сорт не брак)))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus