USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Робить картини із рибʼячих кісток. ФОТО

12 Квітня 2012 18:09
Завзятий рибалка із Вінничини із рибʼячих кісток робить картини. Каже, раніше викидав їх, зараз же зберігає як матеріал для виготовлення творів мистецтва.
Про це повідомляє «Gazeta.ua».
52-річний Василь Рябоконь із села Красносілка Бершадського району Вінниччини захоплюється рідкісним видом мистецтва фіш-арт: робить картини із кісток риби. В Україні подібних майстрів не більше десятка.

«Чотири роки тому побачив статтю в газеті про київську майстриню цього напрямку, захопився сам. Я живу біля Бугу, завзятий рибалка. Раніше кістки викидав, а тепер зберігаю», ‒ розповів він.


Кістки для картин чоловік спочатку миє та чистить.
«Найкраще брати кістки із вареної риби. Зі смаженої чи тушкованої не підходять, бо пересмажуються і втрачають колір. А з вареної риби вони білі. Після того, як вибрав кістки, я їх сортую ‒ більші до більших, менші до менших, мию. Кожну кістку треба вичистити, інакше залишаться неприємні запахи, роблю це зубною щіткою. Треба бути обережним, кістки дуже крихкі, ламаються», ‒ каже про нюанси роботи Рябоконь.


Візерунок із рибʼячих кісток Василь Рябоконь викладає на чорному оксамиті, прикріплює клеєм, зверху покриває лаком. Ефект досягається контрастом чорного та білого кольорів.

«Техніку я опанував самотужки. Секретами ділитися ніхто не спішить: як обробити кістку, яким клеєм приклеювати. Кожен доходить до цього по-своєму. На одну невелику картину може піти чотири, а то й пʼять рибин по 4-5 кілограмів. Найкраще підходять короп, товстолоб і сом. У мене є картина «Дзвіночки», де я використав цілий 30-сантиметровий кістяк сома. Можу зробити одну картину за вечір, а можу сидіти над нею кілька днів. Це від музи залежить. Роблю їх вночі, починаю з десятої години. Це дуже кропітка робота. Вимагає точності та терпіння. Поклав одну кістку не туди, як забереш, то вже пляма на оксамиті. Все, картина зіпсована», ‒ зазначає майстер.


Рябоконь 27 років працює у сільській школі вчителем трудового навчання. Крім фіш-арту навчає дітей різьбярству.

«Моя учениця мала їхати до Вінниці зі своїми роботами на виставку. Але організатори сказали, що у них немає експертів, які могли б оцінити цю роботу. Тепер дівчинка не поїде», ‒ розповідає вчитель.
Своїх робіт Рябоконь не продає.

«У мене замовляли роботи для презентів, але грошей я за них не беру, просто дарую. Я не ремісник, який торгує своєю продукцією. Роблю картини від душі, як хочу подарувати ‒ просто віддаю», ‒ зазначає майстер.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
@ Показати IP 12 Квітня 2012 21:37
Хороша людина! Рибачок це здорово!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus