USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Розкопаний храм у Володимирі може виявитися стародавньою …пекарнею. Фото

6 Липня 2010 15:05
Серед залишків культової споруди XIV-XV століття, яку археологи виявили у Володимирі-Волинському, знайшли сліди печі.
Про це розповів в.о. директора державного підприємства «Волинські старожитності» Сергій Панишко

Нагадаємо, що археологи уже не перший місяць досліджують в древньому Володимирі фундамент невідомої споруди XIV–XV століття на вулиці Драгоманова. Ймовірно це синагога – думали археологи про споруду, яку розкопали ще торік.

Втім нові дані свідчать, що у цій споруді могла бути розміщена піч. Сергій Панишко розповів, що під час дослідження споруди виявлено сліди впливу на будівельний матеріал високої температури. «Тоді
споруди будували не з випаленої цегли, як зараз, а з так званого сирцю – сирої цегли. Ми виявили, що ззовні споруди вона такою і лишилася, а зсередини цегла випалилась. Ми припускаємо, що у цій будівлі щось палили. Можливо тут була піч, але слідів вугілля ми досі не знайшли», - каже археолог.

Зрештою він зізнається, що поки ніхто не може визначити, що спричинило випалення пальчатки.
До речі, цікавим є й матеріал, з якої побудована невідома споруда – так звана пальчатка. Таку назву цегла отримала через те, що на її поверхні пальцями рук давніх майстрів зроблені спеціальні сліди, аби поверхня цегли стала хвилястою
Нині волинські археологи досліджують конструкцію споруди: обміряють цеглини, досліджують стандартизацію виробництва: «Якщо більшість пальчатки матиме однакові розміри, ми зможемо зробити висновок, що виробництво цієї цегли було в давнину стандартизоване. Що говорить про високий рівень архітектури.Адже чим вища стандартизація – тим вищий архітектурний рівень», - каже Сергій Панишко.
Втім дуже чітких висновків волинський археолог не може надати, адже лише згодом, коли буде проведене стовідсоткове дослідження споруди, робитиметься експертний висновок, який і скаже нам, що ж за будівлю вони відкопали.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
маруся007 Показати IP 7 Липня 2010 11:34
в тих печах спалювали холерних та інш.інф. хворих! перш ніж далі розкопувати, поспитайте фахівців, щоб вони перевірили землю на вміст тих інфекцій! а то випустите джина з банки!!! до речі, таку послугу роблять в сес. і ще одне - вакцин в україні немає, бо закрили років зо5 тому єдиний протичумний інститут в одесі. так що все може бути, аби не найгірше...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus