USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Розсекретили одну з найзагадковіших операцій Гітлера

5 Квітня 2011 11:25
Британська розвідка Мі-5 розсекретила чергову порцію своїх архівів: зокрема, стали відомі подробиці операції «Пасторіус» - однієї з найзагадковіших у роки Другої світової війни.

В розпал Другої світової група німецьких диверсантів висадилася з підводного човна в районі Нью-Йорка. Вони мали завдання організувати серію терактів на стратегічних об'єктах.

Однак насправді операція обернулася фарсом: німецька субмарина сіла на мілину, один з диверсантів напився в барі і про все розповів, а другий спробував здатися ФБР, але там до нього поставилися як до психічно хворого.

Операцію очолював Георг Даш, німець за національністю, який провів дитинство і юність у США. Виявилося, що він ще до відправки за океан вирішив здатися американцям, однак інші таємні агенти були переконаними нацистами.

Четвірка диверсантів мала кілька місяців жити тихо, не привертаючи уваги. Головними цілями операції були нью-йоркський міст Хай Гейт та водопровід і гідроелектростанція на Ніагарському водоспаді. Німці мали посіяти паніку, підриваючи важливі військові об'єкти і підпалюючи підприємства й магазини, які належать євреям.

У Даша була хустинка, на якій симпатичними чорнилами був список американців, які «співчували» Гітлеру і до яких можна було звернутися за допомогою, а також написані паролі та назва операції – «Франц Даніель Пасторіус» на честь людини, яка організувала перше німецьке поселення у США в 17 столітті. Чорнила можна було проявити, змочивши хустку в нашатирному спирті.

В Берліні операції «Пасторіус» надавалося велике значення. Агентам обіцяли після повернення високі посади, але попередили, що у разі зради вони будуть знищені.

Неприємності почалися ще в Європі. Спочатку на прощальному вечорі в Парижі один із таємних агентів Герберт Гаупт сильно напився і гучно заявив в готельному барі, що він - шпигун і збирається за океан здійснювати диверсії.

Підводний човен, наблизившись до Лонг-Айленду 13 червня 1942, сів на мілину. Диверсанти припливли на берег на надувному човні. Вони були в німецькій формі, щоб у разі чого їх не розстріляли як шпигунів.

Члену берегової охорони, який застав німців, коли вони закопували форму в пісок, вони сказали, що є рибалками. Пильний офіцер доповів начальству, проте у ФБР про підозрілих рибалок повідомили лише через кілька днів.

Через тиждень Георг Даш зателефонував до відділення ФБР у Вашингтоні і заявив, що він диверсант і хотів би про все розповісти містеру Едгару Гуверу. Його запросили до відділення ФБР в Нью-Йорку, де він зустрівся із заступником директора ФБР Д.М. Ладді. Заступник директора дивився на нього, як на божевільного, але лише доти, поки він не виклав на стіл 84 тисячі доларів – гроші, отримані в Берліні на проведення диверсій.

Інші члени групи були затримані. Всіх учасників операції «Пасторіус» було засуджено до смертної кари на електричному стільці. Однак Дашу смертну кару замінили 30-річним тюремним ув'язненням. У 1948 році він вийшов на свободу і повернувся до Німеччини, повідомив сайт «ТСН».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus