USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

«Сліпого музиканта» знімали у селі біля Луцька

2 Серпня 2011 16:29
Упродовж двох тижнів 1960 року творча група «Мосфільму» у селі Воротнів Луцького району знімала фільм «Сліпий музикант».
Цьогоріч стрічці виповнюється 50 років, – розповідає «Радіо ЕРА» FM.
Зараз про те, що в селі знімали «Сліпого музиканта», знають усі, але розповісти, як це було, майже немає кому.
Проте у Воротневі ще залишилися герої масовок або епізодів.
Зокрема місцевий мешканець Петро Балюк, який підводою віз графиню.
«Треба було возити пані каретою. Було дві дочки, але я одну її возив. Чого ж не подобалося. Де ж ви бачили возити такого. Пройшов день і отримав увечері копійку», – розповів він про події 50-річної давнини.
Очевидець Леонід Лодзь додав: «Приїжджає пожежна машина. Тут сонце палить, а вона полила – треба щоб дощ. Люди втікають, бо мокрих не будуть знімати».
Збирати матеріали про те, як відбувалися зйомки, взявся нинішній директор школи, історик і краєзнавець Анатолій Бишта. Тоді йому було лише 11, він і сам брав участь у масових сценах. Ще добре пам’ятає, як усе це було.
«Сцени, які запам’яталися назавжди, – це сцена, коли гнали – я її так і назвав символічно – дорогою невільників, каторжників, закутих у кайдани», – розповів він.
Каштанова алея, яка тут із панських часів, заросла, та й самі каштани виросли, а от дорогу за 50 років розмило.
Люди розповідають: не всі сцени знімали на Волині. Деякі – у сусідній Рівненщині. І дуже довго вибирали місце.
«Існує версія, що автор твору «Сліпий музикант» Короленко певний час жив у цій місцевості і він бачив цей храм, йому він подобався своєю величчю, красою», - розповів настоятель храму Різдва Пресвятої Богородиці села Воротнів протоієрей Іван Левковець.
«Сліпого музиканта» знімали, коли на Волині саме у розпалі жнива. Кажуть, навіть їх тоді призупинили, аби залучити селян до масовок. Люди йшли охоче, і досі про це не шкодують.
З приємністю місцеві мешканці згадують усі два тижні зйомок. Пам’ятають, як із Острожця артистам возили курей, як вони над дорогою накривали стіл і гуртом їли. А ще те, що за кожен день селянам-акторам платили – 25 рублів.
Шкодують люди за одним, що села у фільмі мало, і не кожен зміг себе в ньому упізнати.
Довідково:
«Сліпий музикант» – мелодрама за однойменною повістю Володимира Короленка. Рік зйомок – 1960.
Режисер – Тетяна Лукашевич. У ролях: Борис Ліванов, Василь Ліванов, Сергій Шестопалов, Маріанна Стриженова та інші.
Виробництво – студія «Мосфільм»
Прем’єра – 20 березня 1961 року
У стрічці йдеться про багату дворянську сім’ю Попельських, у якій єдиний син Петро сліпий від народження. Його мати Ганна Михайлівна дуже піклується про нього. І тільки дядько Петра Максим, який в юності бився під прапором Гарібальді, намагається привчити хлопчика до самостійності, знайомить його з зовнішнім світом, прагне збагатити і загартувати душу дитини.
Проходять роки. Юнак глибоко переживає через свою сліпоту. Він занурюється у світ своїх особистих переживань, намагається відгородиться від людей, від життя.
Під впливом дядька Максима Петро, переодягнувшись у селянський одяг, відправляється зі сліпими бандуристами в довгу мандрівку.
Він зустрічає на своєму шляху багато бід і нещасть – значно глибших, ніж його власні.
Петро повернувся додому духовно прозрілим. Страждання народу, пісні, біль – все це втілилося у Петра і в чудову фортепіанну імпровізацію. Так народився новий чоловік і музикант.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
MrSashaHacker Показати IP 4 Березня 2020 19:49
мені сподобалось

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus