USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Сьогодні Земля зблизиться з Марсом

29 Січня 2010 15:39
Приблизно о 21.00 сьогодні ввечері відбудеться протистояння планет на одній лінії з Сонцем.
Сьогодні ввечері відбудеться так зване протистояння двох планет – Земля і Марс опиняться на одній лінії з Сонцем. Про це повідомляє сайт Астронет.
У минулу середу Марс наблизився до Землі на мінімальну відстань за два з лишком роки, підійшовши до неї на 99 мільйонів кілометрів. Якби орбіти двох планет були точно круговими і перебували в одній площині, ця подія збіглася б з протистоянням.
«Оскільки  орбіти не кругові, а еліптичні, і не лежать в одній площині, тому є невеликі розбіжності. Учора – мінімальне зближення, а завтра ми опинимося на одній лінії з Марсом», – пояснив агентству РІА Новости астроном Леонід Єленін, науковий співробітник Інституту прикладної математики імені Келдиша.
Протистояння відбудеться приблизно о 21:00 за київським часом. Шукати Марс на небі цього тижня потрібно в сузір\'ї Раку – між сузір\'ями Близнюків і Лева.
Марс і Земля, рухаючись по своїх орбітах, періодично зближуються одне з одним. Час між протистояннями – трохи більше двох років, і за цей період Земля робить два з гаком оберти, а Марс – трохи більше одного. Щоразу планети зустрічаються в різних точках своїх орбіт, наближаючись одна до одної на різну відстань.
Приблизно кожні 15-17 років Земля і Марс проходять повз одне одного на відстані менше 60 мільйонів кілометрів, і ці зустрічі називаються «великими протистояннями». Такі протистояння відбуваються влітку, і чим ближче їх дата до 28 серпня – дня, коли Земля проходить найближче до перигелії орбіти Марса, тим цінніша ця астрономічна подія для вчених.
Під час найбільш знаменитого великого протистояння у вересні 1877 року американський астроном Асаф Холл відкрив супутники Марса – Фобос і Деймос, а італієць Джованні Скіапареллі – знамениті марсіанські канали, лінії, що з\'єднують темні плями на поверхні планети.
Відкриття каналів посилило дискусії на тему наявності на Марсі розумного життя, а письменника Герберта Уеллса надихнуло на роман Війна світів.
Найбільш значне протистояння Марса сталося 27 серпня 2003 року, коли відстань між планетами досягла 55,7 мільйона кілометрів – мінімуму за всю історію астрономічних спостережень. Наступне велике протистояння очікується у 2018 році.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus