USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Спадщина кельтів: що ж це за свято – Хелловін?

31 Жовтня 2013 08:52
У ніч із 31 жовтня на 1 листопада древні кельти святкували Самайн, що в перекладі означає «кінець літа», саме це свято є предтечею Хелловіну. Це свято смерті, яке уособлює кінець сільськогосподарського циклу одного року, - інформує ТСН.

Перша згадка про Самайн датується 1 століттям нашої ери. У період Самайну завіса поміж світами стає тонкою і духи потойбіччя на одну ніч можуть потрапити у наш світ. Щоб вшанувати їх, сучасні язичники ставлять на вікна своїх будинків запалені свічки, а також влаштовують мовчазну вечерю. Під час цієї трапези на стіл ставлять і миску із їжею для духів, щоб розділити вечерю з ними.

ЧИТАТИ І ДИВИТИСЬ, ЯКІ ЗАХОДИ ОРГАНІЗОВУЮТЬ У ЛУЦЬКУ ДО СВЯТА ХЕЛЛОВІНУ

Застілля на Самайн чимось схоже на поминальну вечерю. В цей вечір і ніч згадують тих, хто помер. Згідно із віруваннями віккан (це течія неоязичників, котра нараховує понад 3 мільйони послідовників у світі), в ніч Самайну Рогатий Бог засинає в обіймах Богині і залишає цей світ, щоб знову народитися на Йоль у вигляді нового Бога-Сонця. Богиня виглядає як Стара Пані, котра тримає у руках кривий ніж або серп, який символізує Місяць, котрий зменшується. Її родюча сила ховається у слід за Богом і з'являється пов'язана з хаосом сутність, тому літо замінюється зимою. Зауважимо, що Самайн – це не шумний Хелловін, яким це свято стане через кілька століть. Це тихе, сповнене пошани святкування.

Важливе значення під час святкування Самайну мали яблука, бо кельтський «рай» називався Аваллон– «острів яблук». На ньому за переказами, спить до пори до часу легендарний король Артур.

Символ нинішнього Хелловіну, який став на місце древнього Самайну, – гарбуз із вирізаним обличчя. Спочатку древні народи вирізали такі ліхтарі з ріпи. Цей гарбуз має назву Джек-Ліхтарник. Згідно з християнським переказом, цей Джек виторгував у Диявола свою душу, котра ніколи не потрапить до пекла, але оскільки за життя Джек поводився не дуже добре, то й до раю його не пустили. Із тих пір він і бродить поміж нашим світом і потойбічним, підсвічує собі світильником з гарбуза з вугликом із пекла.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Ми Показати IP 31 Жовтня 2013 09:28
Х.. то все!! Своїх свят бракує..

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus