USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Страх висоти лікуватимуть гормоном стресу

30 Березня 2011 16:16
Швейцарські вчені з університету Базеля дійшли висновку, що страх висоти можна перемогти при прийомі гормону кортизолу.

Про це інформує ТСН .

До таких висновків вчені дійшли в результаті експерименту, у якому взяли участь 40 добровольців, які страждають цим розладом.

Зараз у лікуванні різних фобій широко застосовується поведінкова експозиційна терапія, заснована на контрольованому поміщенні пацієнта у ситуацію, що викликає страх.

Група дослідників під керівництвом Домініка де Кервена використовувала для цієї мети симулятор віртуальної реальності, що імітує підйом на висоту в скляному ліфті, перебування на даху будівель і так далі.

Перед початком експерименту половина учасників отримувала таблетки з 20 міліграмами кортизолу (гормон кори надниркових залоз, регулює вуглеводний обмін та бере участь в адаптації організму до стресових ситуацій), інша половина - плацебо.

Кожен з випробовуваних пройшов три сеанси терапії, після чого ефективність лікування оцінювалася за стандартним опитувальником, призначеним для визначення тяжкості акрофобії. Оцінка повторювалася через місяць після завершення терапії.

За даними дослідників, у групі плацебо рівень страху висоти скоротився в результаті лікування в середньому з 59 до 40 балів за 120-бальною шкалою. У групі, що отримували кортизон, цей показник скоротився з 58 до 30 балів. Така ​​різниця зберігалася і навіть дещо збільшилася через місяць після терапії - 35 і 24 бали відповідно.

Приблизно у половини учасників під час сеансів терапії вимірювалася електрична активність шкіри. У людей, які отримували плацебо, цей показник, що залежить від інтенсивності потовиділення в стресовій ситуації, збільшувався значно сильніше, ніж в учасників, які приймали кортизол.

На думку авторів дослідження, отримані дані свідчать про ефективність терапії кортизолом в поєднанні з експозиційною поведінковою терапією при лікуванні акрофобії, а також, можливо, інших фобій. Причиною цього може бути підтверджена експериментами на тваринах і здорових добровольцях здатність кортизолу стимулювати процес навчання і засвоєння нової інформації, одночасно порушуючи процес вилучення з пам'яті вже наявних спогадів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus