USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

ТОП-10 найгарніших природних явищ. ФОТО

3 Липня 2012 12:55
Журналісти підготували добірку світлин найгарніших природних явищ.
Про це повідомляє ТСН.
Видання зазначає: «Часом ми навіть не підозрюємо, наскільки красивою може бути природа і наскільки багато цікавих та красивих явищ вона нам ще може показати. Живучи в сучасному світі великих міст, ми часто опиняємося роз'єднаними з природою».
Отож, для користувачів запропонували добірку 10 ефектних, інколи небезпечних подарунків природи.
Міграції метеликів-монархів
Метелики-монархи (Danaus plexippus) можуть продемонструвати одне з найефектніших видовищ. Коли особини даних комах оранжевого і чорного кольору збираються у величезних кількостях для міграції, вони наповнюють повітря яскравими фарбами. Міграційний шлях, який долають ці метелики, лежить через величезну частину Північної Америки. Метелики змушені вирушати в далекі подорожі через свою вразливість до холоду, тому, коли настає зима, вони летять на південь.

Гейзери
Гейзери - демонстрація сил природи, які ховаються у нас під ногами. Гейзери - це джерела, які під тиском періодично виштовхують струмені гарячої води. Гейзери можна побачити в різних куточках Земної кулі, але більше половини з них знаходяться в Національному парку Йеллоустоун, США. Тут також знаходиться найвищий у світі гейзер Стрімборт, висота водного струменя якого досягає 90 метрів. Як і більшість природних явищ, гейзери - досить непередбачувані, тому можуть нашкодити цікавим туристам, які наближаються до них на небезпечну відстань.

Ночесвітки
Цвітіння водоростей у морях і океанах може здатися не таким вже ефектним, а от коли одноклітинні живі організми «запалюють» океан красивим блакитним світлом ночами - це справжнє диво. Ночесвітки змушують води світитися красивим блакитним світлом, особливо під час хвиль.

Вогняний торнадо
Торнадо завжди є досить жахливими явищами, проте якщо до них приєднується ще і вогонь, то видовище - не для людей зі слабкими нервами. Вогняні торнадо утворюються тоді, коли жар від вогню, піднімаючись вгору, закручує повітря, створюючи вихор. Вихор захоплює з собою язики полум'я, таким чином, виходить вогненний стовп, який рухається в просторі.

Світловий стовп
У дуже холодну погоду, коли кристалики льоду потрапляють в атмосферу, у небі можуть утворитися так звані світлові стовпи. Вони утворюються навколо природних джерел світла, наприклад, на заході Сонця чи Місяця, але також можуть створюватися за допомогою джерел світла, створених людиною. Кристали льоду, які ми бачити не можемо, відбивають світло, таким чином, виходять стовпи світла в небі. Чим вище кристали, тим довшим буде стовп.

Водяні вири
Вири в океанах наводили страх на багатьох мореплавців ще з давнини. В реальності не було випадків, щоб у вири потрапляли великі кораблі. Маси води утворюють вири зазвичай через сильні припливи і відливи, і видовище це досить вражає. У затоці Корріврекан біля західного узбережжя Шотландії часто трапляються подібні явища, коли величезні хвилі висотою до 4,5 метрів шумно несуться назад в океан, утворюючи вир.

Озера киплячої лави
Лаву або розплавлену при високих температурах породу, можна спостерігати в природі виключно при виверженнях вулканів. Проте всього в п'яти точках на планеті лава випливає на поверхню, утворюючи порівняно спокійні «озера», до яких можна підібратися дуже близько без загрози для життя.
Ці озера лави - справжній скарб для вчених, так як вони мають можливість зібрати її зразки, чого не можна зробити, коли поруч вирує розлючений вулкан. Озера відкривають прямий доступ до розплавленого центру Землі. Особливо видовищним явище буде вночі, коли озеро світиться яскраво помаранчевим вогненним світлом.

Піщані бурі
Піщані бурі можуть бути досить видовищним явищем, проте знаходитися поблизу них - не найкращий варіант. Піщані бурі трапляються тоді, коли сильні вітри піднімають в атмосферу частинки грунту і піску. Деякі з цих бур настільки величезні, що їх можна побачити з космосу. Щороку 40 мільйонів тонн пилу переноситься з пустелі Сахара в басейн річки Амазонки через Атлантику.

Сонячне затемнення
Затемнення Сонця відбуваються тоді, коли диск Місяця закриває його для земного спостерігача. Діаметр Сонця приблизно в 400 разів більше діаметру Місяця, але за збігом обставин Сонце знаходиться в 400 разів далі від нас, ніж наш супутник. Саме тому іноді ми можемо спостерігати повне сонячне затемнення, при якому видно сонячну корону - шар плазми навколо Сонця.

Полярне сяйво
Напевно, немає природного явища, яке могло бути красивішим і видовищнішим за полярне сяйво. Полярне сяйво відбувається тоді, коли частинки сонячного вітру стикаються з магнітним полем в атмосфері Землі. Коли частинки вдаряються об атмосферу, вони іонізують атоми, які виділяють світіння.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus