USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

ТОП-10 незвичних українських винаходів. ФОТО

9 Жовтня 2012 12:37
Кожного місяця Український інститут промислової власності реєструє близько тисячі патентів на корисні моделі. Серед них є багато розробок зі сфери ІТ, телекомунікацій, хімії, машинобудування та медицини.

Топ-10 найбільш незвичних вітчизняних винаходів у вересні оприлюднили «Коментарі».

1. Перше місце цілком законно можна віддати винахідникові пристрою, який може розв’язати проблему контролю уважності людей на виробництві.
Винахідник з Одеси придумав ґаджет, який він назвав «Пристрій для визначення уважності оператора».

Корпус пристрою виконаний у вигляді медальйона, підвішеного на ланцюжку на шиї оператора. Медальйон містить коліщатко з виступом для вмикання і вимикання таймера. Водночас таймер сполучений зі звуковим сигналізатором і встановлений на 120 секунд.

Пристрій, з якого щохвилини надходять слухові, зорові або тактильні сигнали, має допомогти працівникам уважно спостерігати за устаткуванням і навколишнім середовищем.
Оператор має реагувати на ці сигнали і за необхідності змінювати параметри роботи устаткування або швидкість напрямку руху транспортного засобу.
Винахідник змалював свого оператора ось так:

2. 3D кіно, 3D екрани – це ні для кого вже давно не дивина. Таким не здивуєш. А ось 3D штор у нас ще не було.
Дві українки вирішили винайти штори із стереоефектом. Штора має бути зроблена не менше ніж із двох полотнищ, розміщених у паралельній площині на карнизі. На друге полотнище наносять зображення, яке є основним тлом і виконує функцію заднього плану. На перше полотнище наносять зображення, що виконує функцію переднього плану.
Зображення можна нанести на тканину за допомогою сублімаційного друку або вручну. Малюнок може бути також світловим – спрямоване на полотнища за допомогою проектора.

3. Порадував і придуманий ще одним українським винахідником велоелектромобіль з мехатронним накопичувачем енергії.
Велоелектромобіль обладнаний електричним двигуном, акумуляторною батареєю, мехатронним накопичувачем енергії та електромагнітними амортизаторами. Варто зазначити, що електроенергія накопичується не лише при розгоні транспортного засобу, але і при гальмуванні, що робить його використання оптимальним у місті.

Винахідник мав на меті звести до мінімуму втрати електричної енергії завдяки використанню енергії мускульної сили людини і електромагнітних амортизаторів і підвищити прохідність завдяки повному приводу коліс.
Схема цього пристрою виглядає футуристично:

4. Є українці, які щось винаходять майже скрізь, де лише можна. І, відповідно, поспішають отримати патенти на свої винаходи.
Вітчизняний винахідник із Одеси запатентував спосіб приготування... млинчиків з начинкою.
Принцип роботи корисної моделі полягає у випічці млинцевого листа, вкладенні начинки в млинцевий лист і формуванні млинчиків з начинкою. Спосіб відрізняється тим, що використовується млинцевий лист прямокутної форми, а формування млинчика здійснюється шляхом послідовного перегину млинцевого листа спочатку по діагоналі, а потім по вертикалі, при цьому цикл повторюють не менше ніж двічі.

5. Винахід зі сфери телекомунікації запатентував житель міста Краматорська. Це телефон, який розв’яже проблему очікування на лінії.
Винахідникові, мабуть, набридло довго чекати з’єднання з оперторами call-центрів. І він вирішив боротися з цим власними силами, запатентувавши телефон із додатковою функцією очікування закінчення сигналу і сповіщення про це користувача.

Більшість відомих телефонних пристроїв мають функцію автодозвону, яка дає можливість в автоматичному режимі додзвонитися до постійно зайнятих абонентів. Телефон набирає потрібний номер через певні інтервали часу і, якщо абонент відповідає, його голос звучить у динаміку.

Недоліком цієї функції, на думку українського винахідника, є необхідність слухати гудки або мелодії, чекаючи, доки зазвучить голос абонента.
Винахідник придумав вихід із цієї ситуації: після дозвону, наприклад, у call-центр, телефон сам слухає мелодію. А як тільки вона закінчується, дає користувачеві знати за допомогою звукового або візуального сигналу, що час брати трубку.

6. Ще одна енергонакопичувальна технологія у сфері транспорту полягає в тому, що у вантажних автомобілів з’являється додаткове джерело живлення від зустрічного вітру (як при русі автомобіля, так і під час його стоянки).
Отриману енергію, на думку винахідника, можна використовувати з-поміж іншого для підігрівання в зимових умовах масла і води в системах автомобіля перед запуском двигуна та заряджання акумуляторів.



7. Винахідники з КПІ вирішили зайнятися удосконаленням моделі що, здавалося б, повністю сформувалася вже багато століть тому. Вони вирішили змінити форму монети.

Відома всім монета зручна у використанні завдяки пласкій формі, але вона має підвищену матеріаломісткість (масу, вагу), що є її основним недоліком. У результаті з´явилася ідея змінити площу монети, не дуже змінюючи її форми.
Вийшла ось така ось штука:



8. Восьме місце дісталося пристрою, що може розв’язати проблему комунікації людей.
Дуже мило виглядає мета його створення: «Люди діляться на чоловіків і жінок. Природа задумала, щоб чоловік і жінка були разом для продовження людського роду. Але багато хто так і не може знайти свою другу половинку. Можливо, їм важко здійснити перший крок, щоб заговорити із вподобаною людиною», - говориться в описі корисної моделі. Щоб розв’язати цю проблему, винахідник придумав спеціальний пристрій, який за функціоналом нагадує звичайний комунікатор.
Його основна функція полягає в тому, щоб автоматично визначати подібні пристрої в зоні дії. Людина, охоча поспілкуватися з іншим володарем такого самого ґаджета, зможе до них підключитися і вступити в чат, використовуючи безкоштовний бездротовий зв’язок близького радіусу дії (Bluetooth, наприклад).
Звичайно, безкоштовні чати на смартфонах – послуга не нова. Але українці, як і раніше, прагнуть удосконалити інтернет-спілкування.

9.
Винахідники з Луганської області перейнялися тим, що цигарки не лише шкідливі, але ще і антигігієнічні.
«Зазвичай цигарки в коробці розміщені таким чином, що їхні фільтри розташовані відразу під відкидною кришкою. Тому виймаються вони з коробки тільки шляхом узяття пальцями за фільтри, які потім повинні торкатися губ споживача, що приводить до проникнення хвороботворних мікроорганізмів і вірусів, які можуть на них бути, в ротову порожнину. Пропонуючи іншій людині цигарку, споживач тютюнового виробу також береться руками за фільтр, що не лише не гігієнічно, але і небезпечно для здоров’я того, хто пригощається», - описують проблему автори.
Вихід зі складної ситуації був знайдений дуже простий: можна зробити пачку, яка відкривалася б як з боку фільтрів цигарок, так і з боку їхніх кінців. Якщо брати їх з іншого боку, то ніяка зараза в рот не потрапить. Аби уникнути випадкового відкриття пачки одночасно з двох боків, луганці придумали зробити спеціальну захисну стрічку, яку потрібно відірвати тільки тоді, коли курці хоче використовувати гігієнічний спосіб витягання цигарок.

10. Інноваційний спосіб оброблення тушки самки комара запатентувала винахідниця з Харківської медичної академії післядипломної освіти. Її метою було швидке визначення віку комах.
«Чим молодша особина популяції, тим менше в ній епідеміологічно небезпечних самок і тим повільніше йде передача збудника», - наголошується в описі корисної моделі. У 50-60-і роки, коли почалося застосування засобів труєння комарів, з’ясувалося, що епідемії малярії можна запобігти і без різкого зниження чисельності переносника. Ефект досягався завдяки знищенню епідеміологічно небезпечної частини популяції (тобто самок старшого віку) в результаті повторних контактів з обробленими отрутою поверхнями.
Харківська винахідниця радить робити так: спочатку відокремити крила і ноги, надірвати останній сегмент черевця, ентомологічною голкою зафіксувати комаху і видавити шлунок комара разом із задньою кишкою за допомогою голки, рухаючись від грудей до останнього членика черевця.
Опис, звичайно ж, не з приємних. Однак, харків’янка, можливо, зробила істотний внесок до науки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
назар Показати IP 4 Січня 2014 16:00
на рахунок сигарет. не простіше їх на заводі упаковувати фільтром в низ пачкі. чим переобладнювати лінію на створення нової пачкі.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus