USD 39.65 39.95
  • USD 39.65 39.95
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.76 9.95

У Луцьку – виставка маленьких «дідусів» і «бабусь». ФОТО

14 Травня 2013 17:24
Експозицію графічних робіт, на створення якої надихнули реальні історії з життя літніх людей про своє дитинство, показали у Луцьку.

Презентація виставки Ірини Сардак «Діти бавляться» відбулася у Галереї мистецтв, що на вулиці Лесі Українки у Луцьку, 14 травня.

За словами мисткині, приблизно три роки тому вона почала досліджувати свій родовід і переглядала багато старих фотографій, на яких були зображені її прабабусі в малому віці. Тож, саме ці враження і стали одним із поштовхів до створення цієї серії робіт. Так, багато з них і дійсно, зі слів Ірини Сардак, «перекликалися» із справжніми життєвими історіями. «За кожною роботою криється якась історія, тут є багато таких особистостей за цими сюжетами», - розповіла вона.

Частина представлених експонатів намальована на тонованому папері тушшю, інші ж – олійними фарбами з іншого боку скла.






Предметно, що у багатьох роботах дівчина зобразила дітей, які намагаються бути дорослими, повторюючи те, що роблять дорослі: то випасаючи худобу, то вишиваючи рушники. Тож, «Волинські новини» вирішили поцікавитися, яку мету переслідувала Ірина Сардак, зображуючи малюків саме так. «Колись я запитала в свого дідуся, чим він грався, коли був маленький, якими іграшками. А він відповів: та, Боже, чим я грався, я працював, потім старшим пас коней. От я і зрозуміла, що тема українського дитинства не завжди була з забавками, ляльками, з дорогими крамничними іграшками. А це були ті повсякденні клопоти, повсякденна робота і в цій роботі вони і росли і бавилися і встигали пройти те своє дитинство», - розповіла художниця.






На думку директора Художнього музею Зої Навроцької, художниця Ірина Сардак - зі стилістичною послідовністю подачі. «Вона не шарпається з боку в бік, працює в одному руслі. Дуже у неї, я бачу, сумлінне ставлення до самого твору мистецтва, оздоблення, подання твору. Художниця працює в просторі національному, домінує саме ця тема. Що стосується стилю і манери… Ці твори – симпатичні ілюстрації якогось такого міфу, можливо, нею видуманого, можливо, з поезії, можливо, десь почутого, але тісно пов’язаного з українськими традиціями і фольклором», - зауважила Навроцька.





Фото Міри Скубюк
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
лучанка Показати IP 21 Травня 2013 11:48
Картини просто неймовірні!! бажаю Ірині Сардак і надалі займатись цим чудовим ділом=)
... Показати IP 11 Червня 2013 16:12
Щось її роботи з року в рік стають все мініатюрнішими.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus