USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

У Луцьку відкрилася виставка конфіскованого мистецтва

18 Серпня 2011 17:44
У Волинському краєзнавчому музеї 18 серпня відкрили виставку «Врятовано для України», що складається з 275 предметів старовини, яких конфіскувало в контрабандистів Волинське відділення Митної служби та Служби безпеки України.

Серед експонатів - вироби зі срібла, кераміки, порцеляни, вогнепальна та холодна зброя, жіночі аксесуари, посуд, кишенькові годинники, хрести та ікони.

Всього до музею протягом 2010 - 2011 років передали близько 1,5 тисячі експонатів. Їх орієнтовна вартість – більше 200 тисяч гривень.

Утім, за словами головного хранителя фондів музею Наталії Пушкар, якби всі вироби продавали на аукціонах та у антикварних магазинах – виручка від їх продажу була би значно більша.

Аби вберегти цінності від зловмисників, в музеї планують обладнати додатковий відеонагляд з постійною фіксацією.

Директор музею волинської ікони Анатолій Силюк каже, що експонати СБУ та Ягодинська митниця передавали в музей протягом 19 років.

Перша партія надійшла ще в 1992 році. Це були малюнки повстанського художника Ніла Хасевича.

Нині за всі роки є більше 10 тисяч одиниць збереження. Серед них найбільшою є колекція ікон, монет, марок та предметів побуту.



Заступник начальника управління СБУ у Волинській області каже, що тільки на початку року було передано близько півтори тисячі матеріалів.

Речі, за оцінками експертів, мають високу художню цінність. Експонати датуються 18-19 століттям.

«Найкраще, що вилучено потрапляє до фондів наших музеїв. Ці предмети стануть окрасою найкращих наших музеїв: і Лесі Українки в Колодяжному, які треба збагачувати предметами побуту, і музею В’ячеслава Липинського, який тільки ще будується», - зазначив Силюк.



Однією з найцінніших і рідкісних речей є стародрук Трефологіон 1757 року, видрукуваний у друкарні Почаївської Лаври та 11 томів Енциклопедичного словника Маєйра 1903-1909 року, виданого у Лейпцігу та Відні.





Цікаво, що й зброю такого рівня цінності музей виставляє вперше. Представлені «меч правосуддя», яким у старовину відрубували голови злочинцям, пістолі та рушниці, інкрустовані металом та перламутром, італійські кинджали, а також лицарські мечі.





Заслуговують уваги предмети з кераміки, виготовлені німецькими майстрами, кишенькові годинники, що відповідають духові того часу, коли вони були виготовлені.








Наприклад, на одному з годинників зображений паровоз в честь початку розвитку залізниці. Частина годинників й досі працюють.





Представлена чимала кількість дамських аксесуарів зі Сходу та Західноєвропейських держав.




Наприклад, портсигари, срібні сумочки для театру, наперстки.





Серед предметів побуту – кухонне начиння, в тому числі німецькі кружки для пива, горнятка для кави, срібні столові прибори.







Окрема частина виставки – це ікони російського іконопису 19 століття, пасхальні яйця та хрести.










Виставка працюватиме протягом до жовтня 2011 року. Ймовірно експонати будуть змінюватися,адже в залі представлена лише частина предметів, які передані в фонд музею.
(Відео Телеканалу новин 24.)

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus