USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

У селі біля Луцька вперше провели розкопки. ФОТО

6 Липня 2011 15:05
У селі Богушівка Луцького району на території багатошарового поселення археологи провели дослідження, під час якого виявили культурний шар доби бронзи, періоду Київської Русі та пізнього середньовіччя.
Поселення знаходиться у східній частині села, на схилі лівого берега річки Стохід, – повідомили у прес-центрі ДП «Волинські старожитності».
Дослідження проводили в центральній частині поселення, на місці найбільш ймовірного розміщення археологічних об'єктів, де було закладено розкоп.
Серед масових знахідок виявлено ліпну та кружальну кераміку, зокрема фрагменти стінок ліпних горщиків світло-коричневого кольору з домішкою товченого кременю та жорстви в тісті епохи бронзи, фрагменти вінець та стінок кружальних горщиків періоду Київської Русі Х-ХІІ століття, численні фрагменти кружальної кераміки, сіроглиняної та чорнолощеної, інколи покритою поливою XVI-XVII століття.
Також було виявлено фрагменти кахель із зеленою поливою, так званих «коврових», що датуються XVIII-ХІХ століттями.
Численними були також індивідуальні знахідки, зокрема три торгові пломби. На одній на аверсі зображено герб міста Цвіккау та напис «Імперське місто Цвіккау», на реверсі – геральдичний щит з трьома горизонтальними лініями, датується кінцем XIV – початком XVII століття.
Дві інші торгові пломби двосторонні – є так званими суконними пломбами міста Гронінген кінця XVI століття.
Виявлено також монети: мідні соліди Яна Казимира, ризькі соліди Густава Адольфа та Крістіни і чисельну колекцію боратинок.
Серед металевих виробів виявлено ножі та три наконечника стріл.
Це перші археологічні дослідження у селі Богушівка.
У джерелах Богушівка згадується як митний пункт біля Луцька, проте «нога» археолога раніше сюди не ступала.
В експедиції під керівницвом Олексія Златогорського працювали Андрій Стаднік, Тарас Верба, Віктор Баюк, Михайло Вашета, Володимир Войцехівський, Олександр Ромашковець, Леонід Ліщук, Віталій Затворніцький.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Розумний Показати IP 6 Липня 2011 16:59
Річка Стохід не проходить в Луцькому районі, тим паче - в Богушівці. Стохід бере початок на кордоні Локачинського і Луцького районів з великого болота між селами Зубильне (Локачинський) та Хорохорин (Луцький). Далі тече околицею Киселина (Локачинський), Студинь, Ворончина (Рожищенський район) і входить в Ковельський район. З усіх дірок лізе необізнаність ваших писак. Посоромились би, неуки! Очевидно, випускники бурси ім. Журавльова!?
олексій златогорський до Розумний Показати IP 8 Липня 2011 18:32
на волині є дві річки стохід. под. карту. Розумний????
SET Показати IP 7 Липня 2011 08:08
"Виявлено також монети: мідні соліди Яна Казимира, ризькі соліди Густава Адольфа та Крістіни і чисельну колекцію боратинок. " НУ ви і даєте, соліди Яна Казимира і є боратинки )))
олексій златогорський до SET Показати IP 8 Липня 2011 18:33
яволь. радує. все правильно
SET Показати IP 7 Липня 2011 08:12
Розумний +1 Підтримую. Я щось спочатку теж не зрозумів до чого тут Стохід. Гугл в допомогу працівникам ВН )))
олексій златогорський до SET Показати IP 8 Липня 2011 18:33
тудаже в школу
Польот Показати IP 9 Липня 2011 14:02
Розумному: на волині дві річки стохід. розумний????

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus