USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.55 39.80
  • PLN 9.75 9.90

У волинському селі смородину збирають комбайном. ВІДЕО

7 Липня 2011 17:21
У селі Привітне Локачинського району — одна з найбільших плантацій смородини в Європі.

Місцеве приватне польсько-українське підприємство «ФруктЕксПол» тут виникло 5 років тому, - пишуть "Відомості" .

Голова Локачинської райдержадміністрації Володимир Мазурок розповів, що кілька років тому садівництво було новою справою, яка сприймалася людьми неоднозначно, мовляв, як на кислих волинських ґрунтах ростиме смородина.

Зараз смородина росте на 245 гектарах, а, за словами польського власника, ще б додатково засадити 50 гектарів — і це буде найбільша плантація смородини в Європі, - розповів Володимир Мазурок.

Цьогоріч тут чекають урожаю приблизно на 7 мільйонів гривень. В позаминулому році вся продукція була реалізована за кордон, у 2010-му її збули лише на території України.

Своєрідною "гордістю" смородинових плантацій є комбайн, який "сам" збирає ягоди з кущів.

"Це комбайн польського виробництва, після його проходження залишається трохи ягід на кущах, але ці втрати незначні", — розповів директор «ФруктЕксПол» Володимир Політило.

"Ягоди зриваються, падають на стрічку та по трубі піднімаються до ящиків. Ручна праця була б затратнішою і в фінансовому, і в часовому планах. Європа вже давно дійшла до повної автоматизації", - додав він.
На підприємстві, яке засадило смородиною 245 гектарів поля, працює усього 25 робітників, у середньому кожен із них щомісяця отримує до двох тисяч гривень.

Володимир Політило наголошує, що на сезонну роботу доводиться наймати ще кілька працівників, зазвичай із центру зайнятості, проте робиться це на певний період, а загалом 25 людей достатньо.

Підприємство уже придбало в Привітному виробничі приміщення, які в наступному році планується обладнати спеціальною технікою для перемолу ягід і холодильниками.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Село Показати IP 7 Липня 2011 17:23
Блін, дивився з носом біля екрана... так і не в"їхав, як воно ці бубочки обриває з кущів, не мнучи їх???
Exaboto до Село Показати IP 7 Липня 2011 23:29
волинські новини такі волинські :))
віктор Показати IP 8 Липня 2011 09:11
хоть щось радує... в цій державі..
Віта Показати IP 13 Березня 2012 13:50
та там легка система!!!!!!!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus