USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У Юпітера загадково зникло одне кільце

14 Травня 2010 14:09
Найбільша планета Сонячної системи несподівано позбулася однієї зі своїх характерних рис: у південній півкулі Юпітера зникло атмосферне кільце.
Прот це повідомляє ТСН.
Нижнє кільце Юпітера, відоме як Південний екваторіальний пояс, таємничим чином зникло, залишивши південну половину планети незвично відкритою.
Юпітер, найбільша планета в Сонячній системі, зазвичай оточений двома темними кільцями з атмосферних хмар, одне з яких знаходиться в північній півсфері, а інше -в південній.
Однак останні знімки, зроблені астрономами-аматорами, показали, що нижнього кільця, відомого як Південний екваторіальний пояс, тепер немає. Кільце було видно ще наприкінці минулого року, перед тим, як орбіта Юпітера пірнула під Сонце, проте кілька місяців по тому, коли планета знову з'явилася, його вже не було.
Одним з перших виявив це дивовижне явище журналіст і астроном-любитель Боб Кінг, відомий також як Astro_Bob. За його словами, Юпітер з єдиним кільцем виглядає майже як Сатурн, що, на думку Кінга, абсолютно неправильно.
Це незвичайне явище астрономи помічають вже не вперше. Юпітер втрачає і відновлює свої кільця кожні 10-15 років, хоча чому це відбувається, так і залишається загадкою. Але цього разу обличчя планети змінилося практично за три місяці: настільки швидких і радикальних явищ ніколи раніше не спостерігалося.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus