USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Український бабак передбачив ранню і теплу весну

2 Лютого 2010 14:38
Тимко ІІ, харківський бабак, не побачив свою тінь, коли його розбудили й вийняли з будиночка, тому, за прогнозами, весна буде гарною.
Бабак Тимко, що живе в Харківській області, 2 лютого «не побачив» свою тінь і тим самим передбачив ранню і теплу весну. У мить, коли бабака вийняли з його будиночка, стояла похмура погода, – повідомляє ТСН.
Старший науковий співробітник, доцент біологічного факультету Харківського національного університету ім. Каразіна Віктор Токарський за традицією дістав Тимка з його будиночка на території біостанції університету в селі Гайдари Змієвського району Харківської області.
«Точно весна прийде рано і буде теплою. Так сказав Тимко», - повідомив він.
Як повідомлялося, цього року повноваження головного провісника погоди перейшли від Тимка I-го, який «передбачав» її протягом 6 років, до Тимка ІІ-го, якому в березні виповниться рік. Тимко І у віці 10 років пішов «на пенсію» і в даний час знаходиться в сплячці.
Старший науковий співробітник розповів журналістам, що Тимка ІІ-го знайшли сільські жителі в Бурлукських степах, де в даний час створюється національний парк «Східні степи», і принесли на біостанцію ХНУ.
За інформацією Токарського, кандидатуру нового «метеоролога» біологи вибирали з кількох молодих байбаків, керуючись, перш за все, наявністю у нього спокійного і поступливого характеру.
Студенти біологічного факультету університету зачитали жартівливе звернення Тимка І-го до громадян України про передачу своїх повноважень і прийняли Тимка ІІ-го в студенти, одягнувши на нього академічну мантію і шапочку.
Нагадаємо, День бабака відзначається з 2004 року на території біостанції Харківського національного університету імені Каразіна в селищі Гайдари Змієвського району Харківської області, де біологи займаються розведенням і вивченням бабаків.
Ініціаторами проведення свята стали харківські журналісти і екологи, які запропонували відзначати його за аналогією з американським Днем бабака, який відзначається щороку 2 лютого в США.
За задумом українських ініціаторів свята, він покликаний підкреслити природну своєрідність східно-українського лісостепу і привернути увагу громадськості до проблеми охорони популяції бабаків.
Перша згадка про День бабака датована 1841 роком, а офіційним американським святом він став у 1886 році. За американською традицією вважається, що якщо цього дня бабак, вилізши з нірки, побачить свою тінь, то весна буде пізньою, а якщо день похмурий і тіні немає – то ранньою.
У 2009 році Тимко «не побачив» свою тінь і тим самим передбачив ранню і теплу весну. В Україні бабак охороняється законом.
 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus