USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Волинянин зберігає старовинну кулінарну книгу

10 Січня 2014 22:00
Кулінарна книга, видана у 1930 році, зберігається в родині волинянина Олексія Поліщука.

У селі, де він народився, була традиція робити подарунок новонародженому. 26 грудня чоловікові виповнилося 84 роки, він донині зберігає той дарунок – кулінарну книгу, пише «Луцький замок».

Книга - на 800 сторінок, видана у 1930 році в Познані, в ній автори зібрали більше тисячі рецептів. Унікальне видання прикрашає 261 кольорова ілюстрація. На них – процес приготування страв, їх готовий вигляд та сервірування столу. У той час ще не було кольорових фото, книгу проілюстрував художник Ведлуг Дзієлог, переможець Міжнародної виставки мистецтва кухарства 1930 року.

Олексій Поліщук не знає, скільки коштувала книга. Але розповідає, що її в його родині дуже цінували, особливо жінки. В сусідньому селі жив кухар гер Кароль, якого запрошували готувати на всі урочистості життя родини: весілля, дні народження, хрестини.

Кухар готував страви, точно дотримуючись рецептів і порад, зазначених у посібнику. Гер Кароль часто робив морозиво, куди входили масло, сметана, натуральний фруктовий сік та річковий лід (його, засипаним тирсою, зберігали ціле літо в підвалі).

Та й усі господині в сім’ї теж чітко слідували поданим рекомендаціям. Олексій Поліщук розповідає, що приготовані страви завжди виходили смачними.

Значну увагу автори приділяли культурі споживання їжі. В розділах «Як належить харчуватися, щоб бути здоровим?», «Дрібниці, які кожна пані повинна вдома дотримуватися» представляють приготування їжі як мистецтво. Різати цибулю, чистити картоплю не можна абияк, це треба робити красиво та уважно, тоді страви будуть смачними і вдалими.

Упорядниця видання пані Елжбієта, директор Львівської школи домового господарства, звернулася до читача: «Гаслом кожної господині повинно бути: готувати дешево, смачно і гігієнічно. Яка його зрозуміє – відкриє камінь мудрості. Він принесе в її дім здоров’я, достаток та задоволення».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus