USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Волинські археологи знайшли давнє поховання. ФОТО

4 Червня 2013 10:30
Рівненські і волинські археологи випадково знайшли поховання 17-ого століття, коли обстежували ділянку під майбутній готель. Група вчених копала біля Свято-Троїцького чоловічого монастиря в селі Межиріч Острозького району Рівненської області.

«Це наша перша спільна експедиція з колегами з представниками «Рівненських старожитностей». Разом ми шукали в землі сліди трипільської культури, оскільки ще на початку року тут знаходили уламки давньої кераміки. А замість цього несподівано викопали 400-річне поховання, - розповіли у прес-центрі державного підприємства «Волинські старожитності».

Центральну частину розкопу перетинав фундамент цегляного споруди. Ймовірно, це була каплиця середньовічного часу, про яку немає згадок ні в яких джерелах», - йдеться у Gazeti.ua.

На території каплиці та за її межами виявили 11 скелетів. Всі вони поховані за християнським обрядом - головою на захід. Проте археологи говорять, що на кладовищі пізніше підзахоронюють людей, бо не всі поховання збереглися в цілості. Власне, тільки в одному вдалося зафіксувати залишки дерев'яної труни.

Поряд з могилами знайшли кілька монет, медальйони і хрестик. Медальйони явно належали католикам - на аверсі у одного з них мальтійський хрест, а на звороті - мандрівник-святий. Інший зображає Богородицю з сином.

Монети датовані ще серединою 17-ого сторіччя, це литовські соліди короля Яна II Казимира.
Археологи припускають, що кладовище може тягнутися і далі. Однак воно частково знищено будівлею церковно-парафіяльної школи, яку звели там в 1914 році. Після дослідження скелети були передані монахам для перепоховання за християнським обрядом на території обителі. А знахідки з розкопок з часом передадуть до фондів Острозького історико-культурного заповідника.

До слова, на початку тижня в Рівному біля озера Басів Кут археологи відкопали майстерню бронзового століття. У ній в II-III тисячолітті до нашої ери виготовляли сокири з кременю. Серед знайденого були два уламки бракованих заготовок сокир з кременю, 118 осколків від заготовок, уламки посуду та обух зламаного кам'яної сокири.





Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Я Показати IP 4 Червня 2013 10:43
Гробокопателі...
археолог Показати IP 4 Червня 2013 18:27
Випадково, минулого року...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus