USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Волиняни шукали в Угорщині поховання. ФОТО

2 Вересня 2013 09:31
Ексгумаційні роботи відбулися на меморіалі радянських воїнів у місті Сіксо в Угорщині. Там шукали поховання, які не перенесли в інше місце. В розкопках брали участь волиняни.

Про це повідомили у прес-центрі ДП «Волинські старожитності»

Державна міжвідомча комісія у справах увічнення пам’яті жертв війни та політичних репресій України організувала пошуково-розвідкові роботи у місті Сіксо, провінції Боршод-Абань-Земплен в Угорщині.

У 1999 році угорська сторона на території військового меморіалу радянських воїнів у місті Сіксо провела ексгумаційні роботи. На думку українців, ексгумація була проведена з порушенням методики і не всі воїні були перенесені на нове місце. 11 років родина Зваричів, родич яких був похований на цьому кладовищі, добивалася від угорської сторони проведення додаткових пошукових робіт. І лише цього року вдалося отримати дозвіл на ці роботи.

Роботи від України проводили представники ДМК України Владислав Зварич, Віталій Зварич, Олексій Златогорський (державне підприємство «Волинські старожитності»), Армен Саргсян, Іштван Нашко, Левеле Пелескей.

На території колишнього меморіалу (а нині дитячого садочка) 26-28 серпня заклали два розкопи розмірами 4х4 м та 6х6 метрів відповідно, територія була про сканована георадаром.

У розкопі №1 на глибині 1,40 м від денної поверхні було виявлено три одиночних поховання 1944 року. При цьому засвідчили, що ці поховання були порушені: у 1999 році частково ексгумовані, а частково залишені у землі.

Після виялення поховань угорська сторона принесла вибачення українській стороні, територія меморіалу була огорожена і на ній заплановано відновлення військового меморіалу.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus