USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Волинянин «вполював» велетня-гриба. ФОТО

21 Жовтня 2013 14:36
Чи не сон палкого грибника – знайти на одному місці сімейку боровиків. А от Віктору Шваліковському із села Будники Любомльського району пощастило ще більше, адже натрапив на справжнісінького білого гриба-велетня.

Побачив його, коли з дружиною та друзями поверталися до села і сіли перепочити, аж тут - під дубом здоровенна шапка діаметром сантиметрів з тридцять. Про знахідку пана Віктора повідомили у прес-службі Любомльського лісового господарства.

Заважив гриб понад 3 кільграми і виявився абсолютно здоровим.

Пан Віктор – затятий грибник і мисливець, зазначає, що нинішня осіння пора дуже щедра на гриби. Із дружиною Олею та сином Миколою вони встановлювали особисті рекорди – 25 кг білих грибів приносили додому. Багато їх тому, пояснює співрозмовник, що для них умови хороші: і дощі були, і ночі теплі, а ще ліси, куди вони ходять по гриби, віддалені, у яких орієнтуються тільки тутешні мешканці, тому приїжджий гостей тут мало. Тож у сім’ї у них уже й насушили, наконсервували та наїлися досхочу. А зараз, як каже Віктор Шваліковський, уже час полювати на зелениці.

Сільським людям на сезонних дарах природи саме заробіток. До прикладу, з Ковеля у Забузьку сторону регулярно приїжджають заготівельники, які беруть білі – по 20 гривень за кілограм.

Як виявляється, велетенські гриби – рідкість, але така вдала знахідка трапляється жителям нашої місцевості. Це явище коментує інженер лісового господарства ДП «Любомльський лісгосп» Юрій Загоруйко: «Великого розміру гриби досягають особливо ті, які ростуть у суборових умовах – тобто понижених місцях, яким властивий підвищений лісорослинний ефект. Буває пора, коли такі гриби трапляються масово, їх вчасно не зібрали, а температура і погода дозволяє зберегтися здоровими, не зіпсуватися».

Урожай грибів цього року приємно здивував усіх любителів тихого полювання. Як же не піддатися і не піти на пошуки бурих капелюшків, коли заходиш до лісу, а там просто пахне грибами. У такі дні, а тим паче у вихідні у лісі людно: і дорослі, і діти несуть вщент наповнені кошики лісовими дарами.

Зі слів лісівників, наш край багатий на польські гриби, маслюки, червоноголовці, бабки, підберезники, а також особливо на білі гриби, чи, як їх називають у народі, правдиві, справедливі, боровики. А втім, і їх справжні грибники розрізняють – боровик із темною каштановою шапочкою, а білий – світліший.

Заготівля грибів на часі і в лісовому господарстві. Смачні лісові дари, які збирають у кожному лісництві держпідприємства «Любомльський лісгосп» будуть відправлені для переробки у консервні цехи лісгоспів області. А лісівники, котрі у будь-яку пору стоять на сторожі порядку і правил безпеки у лісі, закликають в такий період масового відвідування дотримуватись правил пожежної безпеки, культурної поведінки та берегти природу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus