USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

З страусиних яєць роблять світильники, келихи й глобуси

16 Квітня 2012 13:19
На Страсному тижні в Києво-Печерській Лаврі відкрився Великодній ярмарок. Тут можна знайти великодні яйця з вікової солі у вигляді світильників, крашанки і дряпанки зі страусиних яєць.
Про це повідомляє Gazeta.UA.
Світлана Лахмачова працює на страусиній фермі у селі Ясногородка під Києвом. Писанки зі страусиних яєць оцінює в 1 тисячу гривень. Торгує також ковбасою зі страусиного м'яса і сумками зі шкіри.
«У нас племінна ферма, маємо 200 страусів. У травні починається фестиваль яйця. Починають вилуплюватися страусенята, вони схожі на їжачків. Тут все зі страуса. Віяло коштує 500 гривень. Перо дуже дороге, тому що собівартість страуса висока. Крім яєць, він нічого не дає. Самка росте 2 роки, поки починає нести яйця. А до того часу вона їсть комбікорм із зернових. Тож собівартість велика. Страусина шкіра – найміцніша в світі. Їй поступається зміїна та крокодиляча. Водночас м'яка й еластична. На європейському ринку квадратний дециметр шкіри коштує три долари, тобто 24 гривні клаптик 10 на 10. Частина з лапки страуса – найдорожча. Вона міцна і красива, ніколи не порветься. Пояси з лапок страуса від 400 до 600 гривень. Косметичка за 900 гривень», - каже вона.

Микола Сірик півтора роки стиворює вироби мистецтва зі страусиних яєць. Показує світильник з одного.
«Вирізаю я гравером, це – щось подібне до бормашинки. Дуже копітка робота, тому що один невірний рух – і воно тріскає. Іноді треба три яйця спартачити, щоб зробити одне гарне. А сама шкаралупа коштує 70 гривень. Тож можете уявити собівартість», - розповідає він.

Страусині яйця радять їсти алергетикам, адже вони не містять холестерину. З одного яйця можна приготувати 18 порцій яєчні.
«На смак таке, як куряче. Важить до двох кілограмів. Щоб зварити його вкруту, потрібно 45 хвилин. Шкаралупа дуже товста. Коли розбити – нагадує черепки посуду. Дуже схожа на порцеляну, тому з неї й виготовляють сувеніри. Колись у давнину робили переважно келихи. Тепер навіть глобус наші майстри виготовили», - розповідає Світлана Лахмачова.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
івано-франківець Показати IP 16 Квітня 2012 14:16
Було би в мене таке страусяче яйце у 2004 році ---- можливо і не був би дехто сьогодні ГАРАНТОМ!
Бу-ба-бу до івано-франківець Показати IP 17 Квітня 2012 08:21
))
просто_поц Показати IP 16 Квітня 2012 22:10
По всій Україні пропоную 23 вересня влаштовувати атракціони для кандидатів в депутати від ПР :"Витримаєш удар страусячого яйця(як колись янукович не витримав і курячого)---- станеш депутатом!"

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus