USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

У Володимирі рятуватимуть замок польського короля

16 Грудня 2011 09:22
Історико-культурному заповіднику «Стародавній Володимир» хочуть надати статус національного. А сам Володимир-Волинський прагнуть зробити європейським культурним та туристичним центром. Мовляв, і історія, і розташування тому сприяють.

Про це йшлося під час засідання круглого столу, присвяченого 10-й річниці державного історико-культурного заповідника «Стародавній Володимир», - повідомили у прес-центрі ДП «Волинські старожитності».


Доповідачі, першою чергою, згадали процес створення заповідника як першої установи міста, яка охороняє та досліджує його нерухомі пам'ятки, насамперед архітектурні та археологічні.

Представникам релігійних організацій, які є добросовісними користувачами пам'яток заповідника, вручили подяки за роботу по збереженню цих об'єктів. Настоятель собору Різдва Христового отець Миколай подарував дирекції заповідника ікону Святого Володимира.

Щодо конкретних напрямків роботи, то основною ідеєю стало перетворення міста Володимира-Волинського на повноцінний європейський культурний та туристичний центр. Мовляв, для цього є всі передумови: численні унікальні пам'ятки на території міста та у його околицях, зручне географічне розташування біля кордону на перетині важливих транспортних артерій, розвинута інфраструктура для прийому та обслуговування гостей міста. Зокрема наголосили на узгодженій роботі влади і громадськості.

Значну увагу приділили можливостям транскордонного співробітництва з Польщею у розвитку історичного туризму. Піднімали питання християнської історії міста, сама назва якого носить ім'я хрестителя Русі князя Володимира. Мовляв, паломницький туризм може стати важливою складовою діяльності заповідника.

Окрім того, наголосили, що у Х-XIV століттях Володимир для Русі був фактично воротами у Європу. Це відобразилось на тогочасній культурі міста та його вигляді. У результаті маємо об'єкти, що представляють як давньоруську (візантійську), так і європейську культури.

Серед пам'яток того часу, зазначили учасники круглого столу, на першочергову увагу заслуговують автентичні об'єкти, які збереглися до нашого часу. Зокрема, Успенський собор ХІІ століття та Василівська церква ХІІІ-XIV століть.
Також на території міста археологи дослідили залишки монументальних культових споруд давньоруського часу: церкви в урочищі «Стара Катедра» ХІІ століття, Михайлівського монастиря того ж віку та ротонди – наступного.

До слова, нещодавно розкопали унікальну піч для випалювання цегли, яка за розмірами та конструкцією не має аналогій серед подібних пам'яток в Україні.

Однак, найграндіознішою спорудою середньовічного Володимира, вважають фахівці, був мурований замок польського короля Казимира Великого, збудований тут у XIV столітті. Верхні частини стін і башт цього замку розібрали у 1370 році, однак потужні фундаменти разом з нижніми частинами стін добре збереглись у землі. Наразі вони потребують невідкладних досліджень та подальшої музеєфікації. Цей об'єкт являє великий інтерес не тільки як археологічна та архітектурна пам'ятка, але і як цікавий для туристів приклад європейської замкової архітектури.

Окрім того, під час засідання наголосили, що пам'ятки Володимира відображають діяльність визначних особистостей загальноєвропейського масштабу: київського князя Володимира Великого, короля Данила Галицького, польського короля Казимира Великого. Це, за словами учасників, робить історію міста цікавою як для науковців, так і для широкої громадськості.
До цікавих об'єктів на території міста віднесли і середньовічні монастирські комплекси та пам'ятки, що відображають історію нового та новітнього часу.

Насамкінець учасники круглого столу визначили основний напрямок подальшого розвитку державного історико-культурного заповідника «Стародавній Володимир» - роботу по набуттю ним статусу національного.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
мфсцевий Показати IP 16 Грудня 2011 09:26
Звісно, що врятують замок, відбудують і там поселиться і буде жити з родиною місцевий князь-князек він же терерішній і незмінний володимирський голова Петро С.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus