USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

За скільки часу і грошей можна виготовити карту побиту

5 Червня 2017 19:05
В останні роки багато польських агенцій праці не лише шукають роботу для українців, а й опановують новий напрямок – виготовлення карт побиту на 1-3 роки. Для українців схема «платиш – отримуєш документи» добре знайома. Тож чимало співвітчизників вірять, що, заплативши певну суму (від 1600 до 2500 злотих), не доведеться щороку оформляти робочу візу.

Карта побиту дає більше можливостей. Головна – це дозвіл на легальне перебування і працю в Польщі. Також із нею можна виїздити до країн Європи. І простіше запросити до себе родину, йдеться у газеті Волинські Новини №21 (69).

«Приїхала в Лодзь до хлопця, познайомилися, як подорожувала Польщею. Вдома працювала бухгалтером у невеликій фірмі. Але хотілося змін, тому покинула все і поїхала за туристичною візою, – розповідає Аня з Луцька. – Почала шукати роботу на сайтах вакансій. Півтора місяця розсилала резюме – від фасувальниці-пакувальниці до помічника у фірмах, що торгують із російськомовними партнерами. Жодної відповіді не отримала. Врешті сусід-бізнесмен порадив звернутися в агенцію, через яку він наймав працівників з України. Роботи для жінок там не мали. Натомість відразу заговорили про карту побиту. Мовляв, поки чекатимемо на карту, а це – 5-6 місяців, то робота знайдеться. Я відмовилася, бо не хотіла сидіти без заробітку. Той же сусід домовився зі знайомим директором продукції автохімії, щоб знайшов для мене місце. Оформили через агенцію і таки подали папери на карту побиту. Штамп у паспорті про внесок на цю карту дозволяє легально залишатися у країні, оскільки термін перебування за візою закінчився. На виробництві працювала три місяці. Потім скоротили, бо поменшало замовлень. В агенції знову розвели руками – «жіночих вакансій немає». Тиждень посиділа вдома і знову через знайомих знайшла місце помічника кухаря в кафе. Але оформлятися мусила через агенцію».

Врешті, зі слів Ані, їй пощастило знайти роботу, близьку до освіти й досвіду. Сусід, власник магазину автозапчастин, шукав касира. Він ризикнув узяти українку, хоч раніше не мав досвіду працевлаштування іноземців.

«Думаю, якби не сусідство, то він відмовився б від цієї ідеї після першого ж контакту з агенцією, – розказує лучанка. – Там відразу запросили 300 злотих і годинну ставку в 14 злотих, з яких я отримувала б дев’ять. Шеф не захотів платити посередникам. Вирішили трохи почекати. Якраз у міськраді розглянули моє подання на карту побиту, через п’ять місяців після складання. Ще місяць виготовляли пластиковий документ. Однак з’ясувалося, що скористатися ним я не зможу, бо зі зміною роботодавця треба починати все спочатку. Фактично люди, які роблять карти побиту через агенцію, стають її рабами. Доведеться слухатися агенції у всьому. Працювати там, де скажуть, і за стільки, за скільки скажуть. А порушення умови загрожує анулюванням карти і серйознішими наслідками – депортацією чи великим штрафом».

Здається, після слів «не треба робити візу три роки» українці вже не чують і не хочуть розуміти нічого. Прагнення зекономити, довірливість призводять до того, що заробітчан просто використовують. Для польських агенцій із працевлаштування українці – щедре джерело прибутку. І хай як вони стараються показати свою прихильність, наприклад, перекладаючи оголошення українською, влаштовуючи мовні курси, та мета у них одна – максимально заробити на заробітчанах.

Якщо їхати до Польщі суто з метою заробітку, то найліпшим варіантом буде звичайна піврічна робоча віза чи річна воєводська. Якщо ж є намір затриматися, перевезти родину, краще не ступати на псевдолегкі шляхи, які торують агенції-посередники. А шукати хорошого роботодавця, який напряму укладе умову про працю. Тепер чимало польських наймачів зацікавлені, щоб українські заробітчани не виїжджали додому за півроку-рік. Бо українці працюють більше (по 10-12 годин), старанніше і за менші гроші. Роботодавцю складання паперів до департаменту праці не коштує нічого. Претендент на карту побиту платить 440 злотих під час подання заяви і ще 50 злотих за виготовлення пластикової посвідки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
Павло Показати IP 5 Червня 2017 19:14
Усе правильно описано. Я ж пропрацювавши по умові на працю лише один місяць отримав карту побиту на три роки і працюю дотепер. Просто мені повезло із роботодавцем.
Лучанин Показати IP 5 Червня 2017 19:59
Мабуть вже давно настав час записати в Вікіпедію хоча б: "Справжній патріотизм - намагання українця виїхати за кордон вчитися, працювати, відпочивати тощо замість розвитку своєї країни".
ввв Показати IP 5 Червня 2017 20:13
це реклама...???..
Олександр П. Показати IP 5 Червня 2017 21:04
Польща це не Європа там тільки в туалет треба сходити і їхати далі ву Європу.
Анонім до Олександр П. Показати IP 6 Червня 2017 00:29
а далі чекають тільки на ваші гроші. роботи ніхто не дасть, хіба що нелегально
Анонім Показати IP 5 Червня 2017 22:00
Не побИту, а побУту
User до Анонім Показати IP 5 Червня 2017 23:29
Karta stałego pobytu - Карта сталего побиту. Вчи польську і не пиши дурниць.
Дмитро до Лучанин Показати IP 6 Червня 2017 14:07
повіністю з вами солідарний...
Анастасія Показати IP 8 Липня 2018 20:17
За тиждень кінчається віза чи можу я подавати внесок на карту побита.і перебувати в польщі по закінченю візи
Анастасія Показати IP 9 Липня 2018 10:10
За тиждень кінчається віза чи можу я подавати внесок на карту побита.і перебувати в польщі по закінченю візи
Вадім Показати IP 9 Жовтня 2018 12:40
Перед тим як писати щось про Польшу - спочатку побувайте там! Які півтора місяці ви шукали роботу, що ви несете?які рєзюме? Там кожен украінець на вагу золота, дзвониш любому посереднику і він тобі за пів години знайде працю аби ви самі хотіли працювати!
Тарас Показати IP 14 Серпня 2020 13:25
Всім привіт.Заїхав 01.08.2020 у Польщу по біометрії,хочу продовжити тут своє перебування,що робити?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus