USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Зі шкільних програм Волині зникає «Креслення»

12 Квітня 2014 15:19
Дослідження ринку праці Волині привело до несподіваного «відкриття» - виявляється із навчальної програми загальноосвітньої школи вилучений предмет «Креслення».

Керівники та служби з підбору персоналу підприємств під час зустрічей, засідань, нарад неодноразово висловлювали незадоволення професійною підготовкою фахівців технічних напрямків. З їх слів, проблеми виникають через невміння читати креслення, як того вимагає кваліфікаційна характеристика посад виробничого спрямування. Освіта – це послуга для економіки, тому повинна прислухатися до потреб роботодавця.

Фахівці обласної служби зайнятості дослідили, що із загальної кількості 8-11 класів (2178) лише у 17,8% (388) – школярі вивчають цей предмет.

Для прикладу, у Луцьку кресленням як основним предметом охоплено 6,9% учнів 10-11 класів, а як факультативом – 9,9 % від загальної чисельності учнів 8-9 класів. У той час, коли із майже 10,5 тисячі вакансій, що впродовж 2013 року були зареєстровані у Луцькому міському центрі зайнятості, робочі місця та посади технічного спрямування складали 40%.

Володимир Цибульський, генеральний директор акціонерного товариства "СКФ Україна" (публічне) висловив щире здивування, що предмет «Креслення» не вивчають в обов’язковому порядку школярі. З його слів, без знань основ цього предмету не можна готувати фахівців для виробництва.

Юрій Корольчук, генеральний директор ВАТ «Волинь-АВТО»: «Найважливіші науки на сьогодні – іноземна мова і креслення! Без креслення будеш людиною, але не будеш інженером». Зі слів Юрія Степановича, креслення розвиває просторове мислення, просторову уяву. Навіть суцільна комп’ютеризація, яка зараз панує, не допоможе – людина просто не зможе прочитати схеми. Для інженерних спеціальностей основою є нарисна геометрія, якою може оволодіти лише той, хто знайомий із основами креслення.

Костянтин Антонюк, директор ПВКП «Волиньспецторг»: «Та креслення є всюди! План квартири, топографічні карти, схеми деталей, будівельних конструкцій… Це елементарні речі, але всі вони потребують знань основ креслення». Підприємство, яке очолює Костянтин Володимирович, займається пошиття спецодягу, отож усі працівники безумовно, за його слів, повинні вміти читати креслення. Модельєр-конструктор підприємства стверджує, що уся її робота – креслення. Хоча сучасні комп’ютерні графічні програми допомагають у моделюванні одягу, але для їх читання теж необхідні знання креслення.

Ігор Чорнуха, генеральний директор ПАТ «Луцьксантехмонтаж № 536»,переконаний, що предмет «Креслення» важливий для тих, хто обрав будівельну професію. Але не впевнений, що він потрібний як обов’язковий для усіх школярів.

Ігор Мордас, директор департаменту виробництва СП ТОВ «Модерн-Експо»: «Знання креслення дуже-дуже потрібні! Жоден спеціаліст на виробництві не зможе без них працювати. Нам потрібні робітники із просторовою уявою, навиками зварювання, розумінням технічних позначок креслення. Молоді люди, подекуди навіть із вищою освітою, не уміють читати креслення. Змушені самі їх вчити шляхом наставництва. Але саме від рівня знань креслення і бажання його підвищити залежить кар’єрний розвиток працівників на підприємстві».

Менеджер з персоналу підприємства Тетяна Шепітько зазначила, що швидше можна знайти молодого фахівця із досконалим знанням іноземної мови, аніж впевненого знавця креслення та спеціальних комп’ютерних програм таких, як, приміром, AutoCAD. Для окремих фахівців компанії необхідне вміння роботи у програмі SolidWorks, але знайти претендентів на таку роботу практично неможливо. У місцевому технічному виші з цією програмою студентів не знайомлять. Хоча б мали гнучко реагувати на потреби роботодавця.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
студ Показати IP 12 Квітня 2014 15:29
Нехай проаналізують академічні предмети в вузі
Микола Показати IP 12 Квітня 2014 18:57
Зате різних менеджерів та інших торгашів хоч відбавляй.
Olga Показати IP 12 Квітня 2014 19:42
Kreslennia potribno vyvchaty na komp'iuterakh.
))) до Olga Показати IP 12 Квітня 2014 21:57
ні. ви ж не вчитеся читати й писати на комп'ютерах? шкода, мені подобався цей предмет.
Olga до ))) Показати IP 13 Квітня 2014 03:10
Uiavit' sobi, shcho za kordonom same tak I vchat'sia. I nichoho. Z takykh uchniv vykhodiat' nepogani spetsialisty. Ia rozumiu, shcho koly liudy nezvykly do ts'oho, to tse vazhko zrozumity. Ale za tsym maibutnie.
Корінний лучанин до Olga Показати IP 13 Квітня 2014 12:34
Якщо креслення вивчати на тільки на компютерах то ТУПАКІВ буде НЕМІРЯНО! А розвиток ПРОСТОРОВОГО УЯВЛЕННЯ у учня, а АКСОНОМЕТРІЯ , а вивчення геометрії ( в т.ч. нарисної) що прийдуть до учня прийдуть просто так, без вивчення!!! ХА-ХА! ПРО ЩО ГОВОРИШ ? Роботі на компютері повинні передувати накопичення у учнів БАЗОВИХ ЗНАНЬ про які сказав вище!
кукуся Показати IP 14 Квітня 2014 10:54
я закінчила школу 7 років тому, і вже тоді в нас креслення не було... хоча я дуже хотіла))
Викладач Показати IP 3 Липня 2014 12:37
Кафедра інженерної та комп'ютерної графіки Луцького НТУ запрошує всіх бажаючих вивчати креслення, інженерну та комп'ютерну графіку. http://lutsk-ntu.com.ua/uk/kafedra-inzhenernoyi-ta-kompyuternoyi-grafiki-ikg

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus