USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

100 днів об'єднання: як змінилася школа-інтернат у Сенкевичівці

9 Лютого 2019 16:58
У Сенкевичівці немає байдужих людей. Тут, кажуть місцеві, кожен – горою за своє селище. У 2014 році громада піднялася, аби відстояти існування Сенкевичівської школи-інтернату. Педагоги цього закладу разом з односельчанами воювали за те, щоб освітня установа працювала. У 2014 році інтернат хотіли закрити, проте і жителі Сенкевичівки, і вчителі доводили владі та всім причетним до процесу обговорення, що їхньому закладу бути. І таки відстояли. Школа існувала, але не жила, інформує прес-служба Волинського УКРОПу.

Новий виток історії Сенкевичівської школи-інтернату розпочався у 2018 році. Восени депутати Волинської обласної ради проголосували за приєднання Сенкевичівської школи-інтернату до Володимир-Волинської спеціалізованої школи-інтернату. Ініціатором цього рішення став депутат від УКРОПу Вячеслав Рубльов. У результаті об’єднання Володимир-Волинський ліцей перейменували у Володимир-Волинський ліцей «Центр освіти» Волинської обласної ради.

Корпуси Сенкевичівського інтернату розкидані по території. Навчальний – окремо, гуртожиток та їдальня хоч і в одному корпусі, проте розділені стіною. Заклад розрахований на більш як 400 дітей, проте зараз тут здобувають освіту лише 100 вихованців.

На порозі закладу зустрічає завідувачка Сенкевичівської філії Володимир-Волинського ліцею Алла Казмірук. Розповідає: з моменту об’єднання минуло більш як 100 днів, то ж за цей час уже є напрацювання, якими можна пишатися. За кошти обласного бюджету в заклад придбали парти, дошки та мультимедійні комплекси.

«У першачків справжня «Нова українська школа». Минулого тижня ми вивчали, як проростають рослини. В цьому класі також є дітки з інклюзивним навчанням. Завдяки новим технологіям уроки стали набагато змістовнішими й веселішими. Нас забезпечили технікою, принтерами, тому зараз набагато краще вчитися», – розповідає вчителька першого класу.

На питання, чи цікаво вчитися з мультиками та різними відео на мультимедійній дошці, дітлахи хором кричать: «Так!».

Позитивні зміни в установі торкнулися не тільки облаштування навчального процесу, але й дозвілля вихованців. Тут уже працюють гуртки з боксу, футболу, баскетболу, тхеквондо, планують залучити викладача ритміки.

«Наша школа зараз на слуху. Місцеві діти цікавляться навчанням тут. Ми обладнали зал для занять в одному з приміщень, де тепло, і діти там тренуються. У кожній секції – не менш як 14 дітей. Приходять і місцеві», – розповідає вчителька фізкультури Тетяна Дячук.

Також для вихованців освітнього закладу Вячеслав Рубльов привіз м’ячі, бо, переконаний, вони стануть у пригоді юним спортсменам.

Уперше в закладі ввели інклюзивне навчання. Кажуть: готові приймати діток із навколишніх сіл, адже через відсутність спеціаліста їм складніше навчатися.

«Серед учнів нашої школи є багато таких, які потребують допомоги логопеда. У початковій ланці 1/3 таких діток. Є також ті, кому запропонували інклюзивне навчання – їх у школі троє. Сформовано кілька логопедичних груп. Інклюзія – новий напрямок в цьому закладі, тому без допомоги педагогів з Володимира-Волинського було ніяк, тут у нас дуже тісна співпраця», – розповідає вчитель-дефектолог Лариса Радішевська.

Крім того, там, де раніше була учительська, тепер облаштували два повноцінні кабінети для роботи психолога. Одна частина кабінету повністю завішана дитячими малюнками. Практичний психолог закладу Олег Казмірук каже: через ці малюнки можна зрозуміти, які в сім’ях діток проблеми. Є ті, які бояться соціальних служб, є ті, хто боїться батьків. Є ті, хто дуже хоче сім’ю.

«Здавалося б, сто днів – невеликий термін, але ми багато чого встигли. Зараз є можливість працювати з дітьми індивідуально та проводити групові заняття. Багато працюємо і з батьками, і зі школярами, бо націлені на те, аби діти змогли повністю соціалізуватися, щоб відчували комфорт. Завдяки допомозі обласної ради та спонсорів купили м’який куточок, де дуже зручно почуваються наші підопічні. Також дуже хочемо придбати обладнання для сенсорної кімнати. Я впевнений: якщо Вячеслав Рубльов допоміг в одному, то допоможе і з цим», – усміхається Олег Казмірук.

Депутат каже: в обласній раді не хотіли, аби заклад закрили, тож дуже довго думали над тим, як зробити, щоб інтернат усе-таки працював.

«Ми спільно з депутатами, директором Володимир-Волинського ліцею Валентином Вірковським та директоркою Сенкевичівської філії Аллою Казмірук працюємо над тим, аби діти, які навчаються в цьому закладі, отримували максимум від навчання та змогли повністю соціалізуватися. Тут встановили комп’ютери, інтерактивні дошки, якими активно користуються і вчителі, і діти, діють спортивні секції. Також замінили вікна. Заклад розвивається, вчителі й вихованці задоволені, тому можна впевнено сказати: ті речі, які впроваджує Волинська обласна рада, правильні і дають результат», – переконаний Вячеслав Рубльов.

І наостанок: у бюджеті на 2019 рік для Володимир-Волинського ліцею «Центр освіти та соціально-педагогічної підтримки» Волинської обласної ради було передбачено 550 тис. грн для фінансування навчально-тренувального процесу та дитячо-юнацьких і дівочих футбольних команд. Щоправда, після того, як Волинська облдержадміністрація взялася оскаржувати бюджет області, кошти заблокували. І тепер невідомо чи лишаться для вихованців ліцею гроші на заняття спортом.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus