USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

«Нам треба колектив, а не стіни»: що буде зі школою в Сенкевичівці

16 Квітня 2021 08:59
Два роки минуло з моменту реорганізації школи-інтернату в Сенкевичівці, і ось грядуть нові зміни. Заклад хочуть передати на баланс громади. Щоправда, поки йдеться про майно, яке без колективу сільраді не надто потрібне.

Багаторічна реорганізація

Про реорганізацію Сенкевичівської школи-інтернату заговорили на Волині давно. Ще у 2014 році точилася дискусія про те, чи функціонуватиме далі Сенкевичівська школа-інтернат. З-поміж аргументів за закриття закладу – те, що у школі навчаються діти, які можуть жити з сім’ями, а не навчатися в інтернаті за бюджетні гроші. Згодом питання закриття школи відклали й передбачили на неї кошти. Однак заклад довгий час перебував на межі закриття.

Новий виток історії Сенкевичівської школи-інтернату розпочався у 2018 році. Восени депутати Волинської обласної ради проголосували за її приєднання до Володимир-Волинської спеціалізованої школи-інтернату. У результаті об’єднання Володимир-Волинський ліцей перейменували у Володимир-Волинський ліцей «Центр освіти» Волинської обласної ради, а з 1 січня 2019 року школа-інтернат в Сенкевичівці стала філією «Центру освіти».
Та у січні 2021 року до питання фінансування філії «Сенкевичівської» в облраді знову повернулися: директор Володимир-Волинського ліцею «Центр освіти» Волинської обласної ради Валентин Вірковський під час бюджетних слухань розповів, що на харчування дітей у цій філії ліцею немає коштів. Йшлося про соціально незахищених діток, які там навчаються. «На сьогодні Сенкевичівська філія, яка є в складі нашого закладу, має пів сотні дітей, які потребують соціальної підтримки, – додає Валентин Вірковський. – Я не кажу, що потрібна велика сума, але це 266 тисяч, які ми просили б дати для цієї категорії дітей».

Крім того, зі слів керівника, тут треба провести і капітальні, і косметичні ремонти, облаштувати санвузли.

«У Сенкевичівці немає нормального внутрішнього туалету, – провадить очільник ліцею. – І хлопці, і дівчата, і працівники ходять в одну вбиральню. Ціна питання – 200 тисяч. У закладі в навчальному корпусі нема каналізації – стоїть дві бочки. Переливається все через верх і тече на стадіон», – нарікав директор ліцею.
Масштабна оптимізація

На Волині цьогоріч проблема з фінансуванням виникла у багатьох закладах: через коронавірусну кризу в 2020 році Волинська обласна рада не виконала бюджет року. І ситуація під час складання видатків на 2021-й – не краща. З минулого року залишилась чимала кредиторська заборгованість в розмірі 12 мільйонів гривень. А вільних залишків було всього на початку року п’ять мільйонів.

І хоч облдержадміністрація у квітні відзвітувала, що надходження до обласного бюджету перевиконують, та в облраді готують велику оптимізацію. Її, власне, анонсував голова облради Григорій Недопад ще у березні цього року.

Під цю реорганізацію й потрапив Володимир-Волинський «Центр освіти». Під час засідання комісії облради з питань освіти та культури 25 березня депутати розглянули проєкт рішення «Про деякі питання щодо подальшого функціонування окремих закладів освіти і культури спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області».

Віповідно до цього проєкту рішення, майновий відділ облради мав ініціювати розробку проєктів рішень про згоду на передання майнового комплексу філії «Сенкевичівської» Володимир-Волинського ліцею «Центр освіти» Волинської обласної ради у комунальну власність Городищенської територіальної громади.
14 квітня проєкт рішення про передання майнового комплексу розглянула майнова комісія. Проте одностайності серед депутатів не було: як відзначив депутат Юрій Харченко, громаді потрібне не так майно, як педагогічний колектив. Його підтримав і депутат Андрій Турак, який цікавився, що буде з дітьми, які там навчаються, та вчителями.

Керівник майнового відділу Михайло Імберовський запевняв, що всі проблеми буде врегульовано, вихованців закладу в Сенкевичівці переведуть в місцеву школу або до Володимира-Волинського. І просив «не відкидати назад» процес реорганізації. Мовляв, якщо так доопрацьовувати, то не вдасться оптимізувати витрати з бюджету.

Однак рішення відправили на доопрацювання освітній комісії.

Чи згоден керівник «Центру освіти»

Директор Володимир-Волинського ліцею «Центр освіти» Волинської обласної ради Валентин Вірковський, відверто кажучи, від такої ініціативи не надто в захваті. Коментує він ситуацію неохоче. Каже, що передавати будуть не лише майно, а й повністю весь заклад.

«Заплановано передати заклад загалом з колективом, з усім, а не тільки майно. А що там буде – в нас не питають. Отак… Я це не хотів би коментувати. Чи я не проти? Як сказати… Хіба є варіанти? Варіантів нема», – каже директор.
Він зазначає: за ці кілька років намагалися підвищити якість освіти, яку надають учням.

«Нам цю школу передали свого часу, щоб ми вивели цей заклад з кризи і зробили конкурентоспроможним. На сьогодні ми здійснили перші кроки. Так, він став більш іміджевий, збільшилась кількість дітей у півтора раза, і в межах сільських шкіл він став конкурентоспроможним, але цього мало для того, щоб стати якісним закладом освіти. Але рішення ухвалено, все вирішують питання фінансові: є гроші – є заклад, нема грошей – немає закладу. Якось так», – резюмував він у коментарі Інформаційному агентству Волинські Новини.

Що передають? Майно чи увесь заклад?

Очільниця управління освіти Волинської ОДА Людмила Плахотна каже, що громада хоче отримати добре оснащену школу. А колектив можуть сформувати з двох шкіл, які діють у Сенкевичівці: загальноосвітньої і філії «Центру освіти».

«Громада хоче майно, щоб перевести свою загальноосвітню школу, бо там значно кращі матеріально-технічні умови. Колективу шукають роботу, там є значна частина пенсіонерів в обох закладах. Буде оптимізація обох колективів і, думаю, далі будуть працювати разом. А може, частково вчителі будуть працювати в базовому закладі», – вважає вона.
Крім того, розв'язують питання й стосовно учнів, які там здобувають освіту.

«Значна частина дітей залишаються в тому закладі, бо вони місцеві. А немісцеві, особливо старші класи, підуть в базовий заклад – Володимир-Волинський «Центр освіти» або за місцем проживання», – каже Людмила Плахотна.

Загалом, переконує, що далі буде зі школою – вирішуватиме громада. Зараз, уточнює вона, передають цілісний майновий комплекс.

Громаді майно без колективу не потрібне

Голова Городищенської територіальної громади Світлана Соколюк, своєю чергою, каже, що поки що це питання з депутатами не обговорювали. Проте наполягає на тому, що майновий комплекс школи їм без вчителів не потрібен. Адже знання дають не стіни, а педагоги. А порівнюючи здобутки учнів місцевої загальноосвітньої школи, яку перйменували в ліцей, та філії «Сенкевичівської» Володимир-Волинського «Центру освіти», можна дійти певних висновків. Тим більше, є відгуки й батьків, які воліють віддавати дітей не в місцеву школу, а в філію «Сенкевичівську».
«Ми ще це питання не розглядали, будемо вивчати його на комісії, а тоді винесемо на сесію. Ми листа отримали від облради отримали, але його ще не розглядали. Це не так просто і швидко робиться, бо ж в закладі навчаються діти. У нас в Сенкевичівці є дві школи. Якщо всі батьки першокласників пишуть заяви в ліцей-філію Володимир-Волинського закладу, то це значить щось. Батьки хочуть, щоб дітям надавали якісну освіту. І ми бачимо якість освіти, які діти здобувають призові місця, бачимо батьківські відгуки. Ми це ще будемо обговорювати з усіма. Але стіни приймати не хочемо, нам треба колектив. Без нашої згоди нам майно не передадуть, що мені з майном робити, коли нема колективу? Воно в процесі обговорення», – наголошує голова громади.
Зрештою, це питання ще будуть обговорювати. Однак з вірогідністю у 99% можна говорити, що колишня школа-інтернат перейде громаді. Чи не розгубиться під час цього процесу колектив і якою буде якість освіти в реорганізованій школі – питання окремих дискусій.

Юлія МАЛЄЄВА

Фото із сайту закладу
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 18
ОДІН. Показати IP 16 Квітня 2021 10:11
ГАРНЕ КАЗИНО БУДЕ.З НОМЕРАМИ.
Бандерлог звичайний Показати IP 16 Квітня 2021 10:29
Все, що створено при Союзі підлягає знищенню. Коли черга ДніпроГЕСу?
колонизатор Показати IP 16 Квітня 2021 10:58
рабам образование не надо!
Віра Показати IP 16 Квітня 2021 13:22
Ну і скільки там тих пенсіонерів ? У філії з педагогів жодного. У другій школі 2-3....А ви кажете про "значну частину"
Мама Показати IP 16 Квітня 2021 16:25
Я не можу погодитися з очільницею Городищенської ТГ Соколюк С.В. щодо якості освіти у Сенкевичівському ліцеї(ЗОШ І-ІІІ ст. смт Сенкевичівка). Моя дитина неодноразово була переможцем районних та обласних олімпіад з різних предметів.Саме завдяки цьому отримав запрошення на навчання у ЗЗМШ у м. Тернополі(де зараз навчається заочно).І це завдяки професіоналізму педагогічного колективу
Тато до Мама Показати IP 17 Квітня 2021 23:08
Ваша дитина просто розумна..
Мама до Тато Показати IP 21 Квітня 2021 16:20
Дякую,але якщо вчитель не зацікавить дитину,то яка б вона розумна не була,результату не буде
Житель селища Показати IP 17 Квітня 2021 09:38
Питання набагато ширше, ніж яка з двох шкіл краща. Що потім робити з приміщеннями шкіл. Сенкевичівський ліцей був спроектований і побудований як школа і в його приміщення ні для чого іншого не передбачене на відміну від філії де є три корпуси в яких при розумному залучені інвесторів можна зробити що завгодно.
Теж житель селища до Житель селища Показати IP 17 Квітня 2021 23:07
Чи були ви у тій частині ліцею де вчаться учні 1-4 класів. Це щось схоже на підвал.Там пахло цвіллю і парашою. Навчальний корпус філії теж будувався як школа. Решту - пристосовані приміщення. Їх можна використати по іншому. Щоб не закрилито про нього треба думати. Наші люди за місяць-другий почнуть виламувати вікна і т.д.
Мама2 до Теж житель селища Показати IP 21 Квітня 2021 16:35
Не підвал вчить дітей,а вчителі
Теж житель селища до Мама2 Показати IP 22 Квітня 2021 12:04
Воно то так. Але і атмосфера приміщення - це теж важливо. Діти не повинні дихати смородом. Якщо у приміщенні є грибок то запах там специфічний. За вчителів ніхто нічого не каже. І не ганить.
Коболев І Ко Показати IP 17 Квітня 2021 21:10
Бабки рулять. І не так вже й багато просив директор філії. Якихось 500 тис. на рік на ремонти. А хтось в нашій державі має зарплату в два рази більшу на місяць і це нікого не турбує. Ні для кого він не "в тягость" все за₴₴ісь. Красти менше треба тоді хватить всім.
Вільна думка Показати IP 21 Квітня 2021 18:03
Люди ,будьте людьми,не нам вирішувати,що буде зі школами,нашої думки ніхто не запитає( незалежно від того чи пахне там, чи смердить),а обливати брудом один одного,принижувати- це не красить нікого.Будьте простішими і ніколи не ставте себе вище за інших.Посади і статуси - ТИМЧАСОВІ,а людське -НАЗАВЖДИ
Мама_ Показати IP 22 Квітня 2021 07:15
Головне буди людиною. Не обливайте брудом! Обидві школи включають у собі чудових педагогів. Стараються для дітей. Різниця лише у фінансуванні. Філія фінансувалася за обласний бюджет, місцева школа за кошти благодійників та батьків. Необхідно відзначити, що закрити легко завжди, а от відкрити - ні. Обдумайте все зрозуміло та людяно. Кожна з будівель має свою історію. Реорганізуйте все так, щоб можна було надати дітям освіту. Якщо у селищі з'явиться спеціальний заклад для здобуття вищої освіти, то це не буде нічим поганим. Тут головне обдумати, як зробити краще для процвітання селища, без закриття та руйнування.
А реально Показати IP 22 Квітня 2021 12:17
А реально когось таки закриють. Громада не зможе утримувати дві школи. І дві школи у Сенкевичівці не потрібні. Це безглуздо. Якщо зведуть дві школи в одну, то з двох колективів зроблять один. Хтось таки залишиться без роботи. Люди переживають. Ситуація зараз дуже складна. Бо ніхто нічого втолк не каже. В даній ситуації не всі втримають себе в рамках. Буде і поливання брудом. Бо хтось вміє завоювати авторитет хорошою роботою, а хтось бла-бла-бла..... Ні в самій статті , ні в коментарях я особисто якогось ганжу того чи іншого колективу не бачу. Людям реально страшно. Закривають багато шкіл. І навіть як виженуть пенсіонерів, місць робочих буде мало. Ті вчителі , що у філії , вже мають імунітету трохи. Філію вже закривали і не раз. Для другої школи це вперше.... Тримайтесь люди... І будьте людьми.
А сьогодні Показати IP 25 Травня 2021 16:35
А сьогодні ситуація інша. Філію ліквідовують. Педагогів і працівників філії - у безробітні. І нікого нічого не цікавить. НАМ ТРЕБА КОЛЕКТИВ ? Нащо було лукавити?
Коко Показати IP 4 Липня 2021 23:56
Соколюк - брехля. Нам колектив треба..... Ага... Всіх звільняють...
олександр Показати IP 31 Липня 2022 08:29
я там колись вчився навіщо закривати

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus