USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.70
  • PLN 9.76 9.95

Село 30 років без дороги: волиняни обіцяють перекривати трасу

7 Листопада 2017 18:44
Уже сім років мешканці села Личани оббивають пороги різних державних установ і направляють численні звернення щодо проведення капітального ремонту дороги, яка пролягає через їхній населений пункт. Аварійний відрізок шляху до села, завдовжки 3,7 кілометра, не ремонтували більше 30 років.

Йдеться про дорогу Р-14, яка охоплює напрямок Журавичі – Берестяне – Цумань – Олика – Метельне – Личани.

Як розповіла Інформаційному агентству Волинські Новини мешканка Личан (Ківерцівський район) Тетяна Колошко, людям уже увірвався терпець.

«Усі відписують, що на ремонт нашої дороги немає грошей. Ми уже двічі влаштовували збори мешканців, обговорювали, що ж робити далі», – зазначила жінка.

Та поділилася, що у зв’язку з критичним станом дороги через село практично не курсують автобуси. Це викликає безліч незручностей, адже у Личанах знаходиться тільки школа, а в сусідньому селі Метельне є лише садочок, тож діти змушені долати майже 4 кілометри бездоріжжям, добираючись до школи чи садка.

Страждають і дорослі, які часто не мають іншого виходу як іти пішки близько 7 кілометрів багнюкою до Олики, де більшість мешканців села працює.

«Дорога жахлива. Ніхто до нас не хоче їхати, тут навіть велосипедом проїхати неможливо. Як казав батюшка, над цією дорогою навіть ворони не хочуть літати. Ми вже в інтернет усе викладали і що тільки не робили, але ніхто на нас не звертає уваги», – наголосила Тетяна Колошко.
Звернення щодо необхідності негайного ремонту дороги, зокрема до ДП «Волинський облавтодор», депутатів облради, голови Волинської ОДА, направляла й Олицька селищна голова Олена Кашевська, але теж безуспішно.

Як розповіла, на клопотання їй приходять лише відписки про те, що звернення розглянуто, та пояснення, що на вказану дорогу загального користування кошти не виділяли, починаючи із 2008 року. Тож ремонт стане можливим лише «по мірі надходження матеріальних і фінансових ресурсів».

Востаннє Олені Кашевській повідомили, що відремонтувати дорогу вдасться лише шляхом співфінансування. Зі свого боку, селищна рада навіть виділяла 200 тисяч гривень і 260 тонн щебеню.

«Потім нам сказали, що відремонтувати дорогу можна буде співфінансуванням 50 % на 50 %. Йдеться про 7–9 мільйонів гривень. Селищна рада не потягне половини від цієї суми, адже у нас на балансі – садочки, пожежна частина, яка обслуговує кілька сіл, будинок культури тощо», – зауважила Олена Кашевська.
Останньою краплею, за словами Тетяни Колошко, стала публікація в газеті «Волинь-нова» (№ 121 від 2 листопада), де вказано, що на відрізку шляху в селі Личани «роботи вже виконані».
«Ніякого ремонту дороги немає зовсім, і ніхто його навіть не починав», – зазначила жінка. Та додала, що, з огляду на протяжність шляху та його аварійний стан, на капітальний ремонт потрібно декілька мільйонів гривень, тож вказаних у газеті 172,5 тисячі гривень, буцімто виділених із обласного бюджету, аж ніяк не вистачило би.

Відзначимо, що відповідне рішення про скерування 172,5 тисячі гривень на проведення дрібного ремонту дороги Волинська обласна рада справді прийняла – 7 вересня цього року.
Зневірившись, селяни зрештою написали клопотання до народної депутатки Ірини Констанкевич, яка пообіцяла допомогти мешканцям у вирішенні їхнього питання – кошти на капітальний ремонт дороги мають передбачити на наступний рік в обласному бюджеті.

У випадку, якщо мирно врегулювати питання капітального ремонту дороги не вдасться, селяни обіцяють вийти на протест і перекрити трасу Луцьк – Рівне.

Директор департаменту інфраструктури та туризму облдержадміністрації Іван Мирка, своєю чергою, зазначив, що, відповідно до інформації Служби автодоріг в області, роботи з поточного дрібного ремонту на ділянці в селі Личани «не проводилися у зв'язку з відсутністю співфінансування органів місцевого самоврядування (Олицької сільради)».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus