USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

4 квітня: події, факти, дні народження

4 Квітня 2014 00:01
День народження 4 квітня відзначають заступник начальника управління освіти і науки Волинської ОДА Юліан Таранчук (на фото), голова Рожищенської райради Андрій Музика, заступник директора департаменту інфраструктури та туризму Волинської ОДА Віктор Довгополюк, директор ЗАТ «РБУ «Вишків-АТ» Олександр Смаль та журналіст Олександра Фетисова.

Також 4 квітня (22 березня) 1914 року народився волинський філолог-славіст, перекладач Василь Луцкевич (помер у 2010 році). Разом із братом Борисом вперше переклав українською мовою низку творів, серед яких - «Сім чудес світу» Войцеха Замаровського.

Інформаційне агентство Волинські Новини приєднується до усіх привітань та бажає злагоди, довголіття та достатку.

Іменини за православним календарем святкують Василь, Аполлінарія, Дарія та Таїсія.

Наша хроніка:

Торік ми інформували про те, як вирішують проблему підтоплення Малоомелянівського масиву.

У 2011 році начальником управління внутрішньої політики облдержадміністрації призначений депутат Волинської облради від Партії регіонів Андрій Мельник.

А в 2010 році в Україну з Єрусалиму привезли Благодатний вогонь, який вважається одним з чудес православного християнства.

Народилися:

Цього дня народилися ірландський письменник Томас Майн Рід («Оцеола, вождь семінолів», «Вершник без голови»), грузинський артист балету, балетмейстер, народний артист СРСР Ілля Сухішвілі, радянський письменник, кіносценарист Юрій Герман, російська акторка театру й кіно Еліна Бистрицька (Ксенія у «Тихому Доні»), російський кінорежисер, сценарист Андрій Тарковський(«Андрій Рубльов», «Соляріс», «Сталкер», «Дзеркало», «Ностальгія», «Жертвопринесення»), радянський кінорежисер, уродженець Харкова Михайло Богін («Двоє», «Зося», «Про любов», «Шукаю людину»), російський поет-пісняр Ілля Резнік («Маэстро», «Скрипач на крыше», «Старинные часы»), український політик і громадський діяч, народний депутат кількох скликань Юрій Гнаткевич, український письменник Сергій Батурин, американський актор, продюсер і музикант Роберт Джон Дауні-молодший, молдавський кіноактор Григоре Грігоріу («Леутари», «Мій ласкавий і ніжний звір», «Табір іде в небо»), український політик, народний депутат України кількох скликань Руслан Боделан, українська співачка на еміграції Квітка Цісик, український бандурист, дослідник кобзарства, композитор Віктор Мішалов, українська письменниця, видавець Марина Гримич, російський актор, телеведучий, шоумен Дмитро Нагієв, український баскетболіст Станіслав Медведенко, німецький футболіст туніського походження, півзахисник збірної Німеччини Самі Хедіра.

Сталося:

1103розгром половців київським князем Володимиром Мономахом.

Ініціатор Любецького з'їзду 1097 року, де була проведена радикальна реформа порядку спадкоємства (прийнято засаду прямого родового успадкування замість складної системи сеньйорату та зміни уділів) та Витечівського з'їзду 1100 року Відновив великокнязівську владу на більшій частині давньоруських земель і тимчасово затримав процес остаточного роздроблення Давньоруської держави. За межами його володінь залишилися тільки Галицька і Чернігово-Сіверська землі та Полоцьк. Володимир Мономах мав своїх посадників і в містах по Дунаю. Близько 1070 року одружився з Ґітою, дочкою англійського короля Гарольда II, який загинув у битві з норманами при Гастінґсі (1066 рік). Ґіту близькі вивезли до Швеції, а звідти вона потрапила на Русь. Вона померла 7 травня 1107 року у Смоленську. У 1107 році Володимир Мономах одружився з дочкою половецького хана Аепи.

1850Лос-Анджелес став містом.

На прибережних територіях, де розташований зараз Лос-Анджелес, в XVI столітті жили індіанці тонгва і чумаши.В другій половині XVIII сторіччя тут висадилася експедиція під курівництвом Гаспара Портола, в якій брав участь францисканський місіонер Хуан Креспі, що відзначив у своїх записках придатність місцевості для поселення. У 1771 році інший місіонер, Хуніперо Серра, заснував на цьому місці місію, названу на честь архангела Гавриїла. На той час на території сучасного Лос-Анджелеса існувало близько 30 поселень індійців тонгва, де проживало близько 3 тисяч чоловік. 4 вересня 1781 року, за наполяганням губернатора обох КаліфорнійФеліпе де Неви, поруч з місією групою іспанських колоністів, що складалася з 46 осіб, було засновано селище під назвою El Pueblo de Nuestra Señora la Reina de los Ángeles sobre El Río Porciúncula. Кілька десятиліть нове поселення залишалося всього лише маленьким містечком, але до 1820 року це було вже найбільше світське поселення в Каліфорнії: тут жило 650 чоловік.

1949у Вашингтоні США, Бельгія, Велика Британія, Нідерланди, Данія, Ісландія, Італія, Канада, Люксембург, Норвегія, Португалія й Франція підписали Північноатлантичний договір – так з'явилося НАТО.

Відносини між Україною та НАТО мають вагоме значення для гарантування миру і стабільності на євроатлантичному просторі. Географічно Україна посідає ключове місце на перетині Східної та Західної Європи. Україна має спільний кордон з чотирма країнами НАТО — Угорщиною, Польщею, Румунією та Словаччиною. У політичному плані, після набуття державного суверенітету у 1991 році, Україна завжди була відданою справі підтримання міжнародної безпеки та розвитку добросусідських відносин у регіоні. Інтенсифікований діалог з НАТО з питань набуття членства та відповідних реформ було започатковано 21 квітня 2005 року у Вільнюсі. Процес Інтенсифікованого діалогу пропонується країнам, що висловили зацікавленість стати членами Альянсу, і є першим етапом офіційного процесу підготовки країн-аспірантів до членства в НАТО (ПДЧ). Виконання ПДЧ є останнім етапом на шляху до отримання країною-претендентом запрошення приєднатися до Альянсу.

1981у Парижі відбувся перший французький гей-парад.

Вранці 28 червня 1970 року гомосексуальні активісти збиралися на перший щорічний марш Дня визволення Крістофер Стріт. Фактично відбувся перший в історії гей-парад. Збір демонстрантів відбувався на самій Крістофер-стріт. Далі демонстранти пройшли по 6-ий Авеню до Центрального парку. Там вони провели цілий день. Хтось вимовляв надихаючі промови про свободу геїв і лесбіянок, хтось просто слухав, хтось бовтався по галявинах. Хоча марш почався всього з декількох сотень учасників, багато людей приєдналося до параду по дорозі. До того часу, коли перші демонстранти досягли Центрального парку, тисячі супроводжували їх позаду. День визволення Крістофер Стріт став щорічним заходом, і сьогодні, гей-паради проводяться в містах по всій країні і в усьому світі. До участі в заходах приєднуються політичні діячі, великі бізнесмени та знамениті артисти.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus