USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Do You Speak English? або Англійська у Луцьку

9 Квітня 2015 09:01
Шлях європейського розвитку вибрала Україна, а в Європі міжнародне лідерство має англійська мова. Уперше про мовне питання та освіченість населення України заговорили під час проведення футбольного чемпіонату «Євро-2012». Тоді англійської грамоти почали активно навчати навіть міліціонерів. Звісно, у багатьох випадках це була суто формальність. Спробуйте підійдіть до хлопця у формі і з жезлом та запитайте, як проїхати до певного об’єкта. Результати навряд чи потішать. Про це інформують Хроніки Любарта.

У якості експерименту ми спробували англійською дізнатися інформацію про розклад руху поїздів на залізничному вокзалі Луцька. В результаті – зіграли з оператором у пантоміму. Весело, але на місці туриста хотілося б інформативнішого спілкування. Не гарантую, що, наприклад, у Кракові чи Любліні працівники автовокзалів або залізниці більш англомовні, втім потрібно прагнути кращого.

Англійська мова є рідною для 400 мільйонів людей у світі. Втім точну кількість носіїв мови визначити важко. Дані варіюються до півтора мільярда людей. Різні джерела ставлять англійську на 2 та 4 місце за кількістю знавців мови.

З ПЕЛЮШОК

Не секрет, що англійської мови малюків починають навчати мало не з пелюшок. Гуртки англійської є у багатьох дитячих садочках.

Таке вивчення має певний сенс. Ця думка ґрунтується на тому, що саме в період зростання мозку людини навчання найефективніше. Дитина активно наслідує, засвоює інформацію. Недарма кажуть – наче губка, все вбирає в себе.

Більше того, є твердження, що діти, які у малому віці починають вивчати кілька мов, краще знають як рідну, так і іноземну. Тому дво- чи трирічну дитину легше навчити мови, аніж дорослу особу. Інші стверджують, що опановувати мову потрібно тоді, коли дитина вже жваво розмовляє рідною.

Спеціалісти кажуть, що, звісно, в такому віці про часові форми, складні конструкції чи граматику не йдеться. Тут легше будувати вивчення мови у вигляді гри, діалогів, накопичувати словниковий запас, бавитися зі словами, співати, розвивати сприйняття на слух.

Втім, звичайно, передовсім треба звертати увагу на особливості дитини, рівень її розвитку та не змушувати силою опановувати іноземну, коли малюк лише вчиться говорити рідною мовою. Для батьків нині є вибір маленьких шкіл, де готують малят до вступу в перший клас. Втім навчати своє чадо можна і самостійно завдяки спеціальній літературі, комп’ютерним програмам чи мультфільмам.

ШКІЛЬНА ЛАВА

Нині в Луцьку є кілька шкіл із гуманітарним ухилом, які спеціалізуються саме на вивченні англійської мови. Серед них школи та гімназії №1, 4, 5, 14, 18, 19 та 21. Німецьку мову поглиблено вивчають у гімназіях № 4 та 14.

Загалом, за результатам звітів проведення тестування зовнішнього незалежного опитування, луцькі школярі повільно, але покращують свій рівень англійської.

Наприклад, якщо брати до уваги лише учнів загальноосвітніх шкіл (не ліцеїв чи гімназій), то в 2012 році 30% з них набирали від 136 до 150 балів із 200 під час тестування. У 2013 році ця цифра збільшилася ще трішки й сягнула 31,6%. У 2014 році вона становила 33,3%. Повільна, однак тенденція.

Втім протягом останніх двох років не було учнів загальноосвітніх шкіл, які набирали б від 195,5 балів та вище. У 2014 році таких було 2,19% серед гімназистів і 1,35% – серед учнів спеціалізованих шкіл.

Серед учнів загальноосвітніх шкіл 7% абітурієнтів показали дуже низькі результати.

Якщо аналізувати звіти ЗНО 2014 року, то найкращі результати показали Луцька спеціалізована школа І-ІІІ ступеня №1, Луцька гімназія №18, Луцька гімназія №21 імені Михайла Кравчука.

Узагалі не було найнижчих результатів (від 100 до 123,5 балів) у школах №5, 9, 11, 13, 15, 17, 18, 19, 20, 21, а також у ліцеї з посиленою військово-фізичною підготовкою та ліцеї-інтернаті.

Не було таких результатів і у вечірній школі, втім тут тести складали лише два учні, які набрали від 124 до 150 балів.

Втім, як свідчить практика, рівень англійської вашого школяра залежить не лише від того, у якій школі він навчається, а й від таланту педагога, наполегливості та старанності учня й контролю батьків. Нині, скаржаться батьки, чимало вчителів неуважно ставляться до навчання дітей. Більшу увагу готові приділяти на індивідуальних уроках або в ролі репетитора.

Та й учителі нарікають: сучасні засоби дозволяють дітям махлювати. Нині мало не у кожного учня є пристрій з виходом в інтернет, який дозволяє скористатися перекладачем, знайти готові тексти, відповіді на завдання.

СВІДОМИЙ ВИБІР

Про дарма втрачені роки та прогуляні уроки англійської чимало людей починають шкодувати у свідомому віці. Адже нині роботодавці воліють бачити в резюме рівень знання англійської не нижчим за середній. Для тих, хто добре володіє англійською, є вдосталь можливостей за кордоном. Наприклад, навчальних програм, стажувань.

При цьому багато з них безплатні, або й узагалі передбачають виплату гонорарів, компенсацій проживання, стипендій. Зрештою, знання мови дозволяє вільно почуватися за кордоном, відкриває терабайти інформаційних матеріалів.

У Луцьку є не одна мовна приватна школа. Середня вартість заняття у групах коштує близько 40-50 гривень за урок. Індивідуальні курси дорожчі – 60-90 гривень. У багатьох є можливість занять через Skype, у групах із різним рівнем знань.

Втім сучасні технології і наполегливість дозволять вдосконалити мову і без фінансування. Було б бажання! Особливо, якщо вивчаєте не з нуля, а є певний шкільний фундамент. Нині є вдосталь сайтів для вивчення англійської мови, які абсолютно безплатні. Тут можна знайти як програми-тренажери, вправи з граматики, аудіо- та відеоуроки, подкасти, які можна завантажити на мобільний телефон чи в плеєр.

Окрім цього, для опанування мови радять читати адаптовані книжки, переглядати серіали чи фільми. Любителям музики можна вивчати мову завдяки запам’ятовуванню текстів пісень.

Окрім цього, є спеціальні соціальні мережі для спілкування з носієм мови, адже це один з найкращих способів подолати страх розмови та розговоритися.

Наприклад, є сервіс Interpals (interpals.net), де можна познайомитися з носіями більш як 100 мов або ж навчити охочих української. Серед популярних мереж, які допомагають попрактикуватися і знайти «друзів за листуванням», – Mylanguageexchange, Sharedtalk.com, livemocha.com та інші.

Знайти «живого» американця можна в центрах «Вікно в Америку», які підтримує уряд США. У Луцьку такий розташований у Волинській обласній бібліотеці імені Олени Пчілки. Тут проводять різноманітні заходи, мета яких – спілкування між українцями та американцями. У бібліотеці можна переглянути фільми іноземною мовою (щонеділі о 14:00). За підтримки цієї ж бібліотеки з ініціативи ВОГО «Фундація розвитку громад» та ДП «Волинська сортова компанія» в місті з 1 квітня організовують безплатні курси англійської. Для отримання більш детальної інформації та для реєстрації на тестування радять звертатися за телефонами: +38 (0332) 74-02-32 та +38 (067) 334-26-65.

Кілька місяців тому вдосконалити англійську можна було і в мормонів, які проводили курси. Нині більшість американців у зв’язку з політичною ситуацією покинули Україну. Втім наполегливі учні можуть знайти носіїв мови серед іноземців-студентів. Головне – бажання.

Дарина ГОГОДЗА

20 ЦІКАВИХ ФАКТІВ ПРО АНГЛІЙСЬКУ МОВУ

1 В англійській мові є коректне речення з 8 однакових слів поспіль і без знаків пунктуації: Buffalo buffalo Buffalo buffalo buffalo buffalo Buffalo buffalo. Перекласти його можна так: «Бізони з Баффало, налякані іншими бізонами з Баффало, лякають бізонів з Баффало».

2 Англійське слово slave (раб) має прямий стосунок до слов’ян: у стародавні часи німецькі племена продавали представників слов’янських племен у рабство римлянам.

3 Найкоротше речення в англійській мові складається всього з трьох літер: I am.

4 А найкоротший осмислений вислів англійською – «Go».

5 Pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis – так звучить найдовше слово в англійській мові. Це медичний термін, що позначає одне з захворювань дихальних шляхів.

6 Англійське слово «set» є рекордсменом за кількістю значень: 44 основні значення для дієслова, 17 основних значень для іменника і 7 основних значень для прикметника!

7 В англійській є чотири слова, які не мають жодної рими: month, orange, silver, purple.

8 «Almost» – найдовше слово англійської мови, в якому всі букви розташовані в алфавітному порядку.

9 Слово «queue» – єдине слово, вимова якого не зміниться, якщо прибрати останні чотири літери.

10 Англійська мова, всупереч усталеній думці, – не найпоширеніша мова в світі! Пальму першості тримає китайська, друге місце за іспанською, ну а англійській належить лише скромна бронза.

11 В англійській мові назви всіх континентів закінчуються на ту ж літеру, з якої починаються.

12 Англійська мова – аж ніяк не «бідна», як то прийнято вважати! За підрахунками вчених, словниковий склад англійської мови є найбільшим у світі і налічує близько 800 тисяч слів.

13 Американський президент Бенджамін Франклін зібрав понад 200 синонімів слова «п’яний» (англ. drunk), включаючи такі «шедеври», як «cherry – merry», «nimptopsical» і «soaked».

14 Слово «typewriter» – найдовше слово, яке можна набрати на клавіатурі в одному (верхньому) ряду.

15 «E» – найчастіша літера в англійській мові.

16 Англійські слова «salary» (заробітна плата) і «salad» (салат) походять від латинського «sal» (сіль). Перше слово виникло через те, що римським солдатам видавали дозвіл на купівлю солі, а друге – через те, що римляни любили солити зелень.

17 Крапка над літерою i називається «tittle» («крапелька»).

18 Англійською написано понад 70 % сторінок в інтернеті.

19 У штаті Іллінойс в США незаконно говорити англійською. Офіційно визнаною мовою є «американська».

20 Поки ви читаєте цей текст, 700 мільйонів осіб в усьому світі вивчає англійську мову.

За даними сайта www.osvita.org.ua
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Моль Показати IP 9 Квітня 2015 09:13
Гарна стаття. Дякую!
Анатоль_ до Моль Показати IP 9 Квітня 2015 12:11
А коли нас з Наталкою Семенівною візьмуть у Европу? щоб ми там могли англійською мовою між собою шпрехати
ай ем до Анатоль_ Показати IP 9 Квітня 2015 14:12
англійською,певно,"спікають",а не "шпрехають"-то до німецькойі мови належить; ))
Анонім Показати IP 9 Квітня 2015 09:54
Ну в с...ку вашу Європу.
Анонім Показати IP 9 Квітня 2015 11:51
попробуйте поговорити англійською в Угорщині. в Європі більш поширена німецька.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus