USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Археологи підтвердили унікальність човна-довбанки, знайденого на Волині

17 Травня 2017 23:31
Інститут археології НАН України документально підтвердив унікальність човна, якого знайшли біля села Старосілля.

"Ще один крок у великій роботі щодо документального підтвердження унікальності човна-довбанки, знайденого у р. Стир біля с. Старосілля Маневицького району в серпні 2015 року, – лист Інституту археології НАН України, найфаховішої профільної наукової установи нашої держави", – написав Конкурент з посиланням на слова начальник відділу культури Маневицької райдержадміністрації Ігоря Дерлюка.

У НАН зазначили, що знахідка містить цінну інформацію: в артефакті втілені технології та ремісничі уміння, які відображають стан матеріальної культури тогочасного суспільства. Прямих аналогій такому човну в Україні немає.

Човен свідчить про розвинуте суднобудування і судноплавство у пізньосередньовічну добу. Знахідка введена в науковий обіг.

Також науковці наполягають на негайному вирішенні питання щодо приміщення для зберігання знахідки.

Нагадаємо, звістка про стародавній човен, знайдений на Волині, облетіла в серпні 2015 року всю Україну. Як з’ясувалося згодом – це 12-метровий човен-довбанка. В Україні такі човни називають довбанками тому, що вони видовбані з цілого стовбура дерева. У Давній Греції подібні судна називали моноксилами, що в приблизному перекладі з грецької означає «єдиний шматок деревини», тому йому дали назву «Поліський моноксил». Краєзнавці не заперечують: якщо їхні припущення підтвердяться радіовуглецевими аналізами, довбанка претендує на вседержавну унікальність, а на місці, де її знайшли, проведуть серйозні археологічні дослідження. На жаль, цей човен не могли законсервувати, аби зберегти знахідку - за відсутності необхідного консерванту.

ЧИТАТИ БІЛЬШЕ: НА МЕЖІ: УНІКАЛЬНИЙ СТАРОВИННИЙ ЧОВЕН-ДОВБАНКА ДОСІ НА ПИЛОРАМІ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus