USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Армія Каддафі перемагає завдяки джипам. ФОТО

31 Березня 2011 13:15
Армія прибічників Муаммара Каддафі перейняла військову тактику повстанців і використала її проти них - відтак каддафісти зупинили просування в бік Сирта - рідного міста лівійського лідера.

Про це інформує ТСН .

Якщо раніше лівійська армія Каддафі зазвичай покладалися на танки і артилерію, то тепер вона пересіла на невеликі джипи з кулеметами, мінометами та зенітними знаряддями, повідомляє BBC.

Ці всюдиходи менш потужні, ніж танки, але вони викликають у повстанців більше страху. Крім того, вони більш маневрені і на них легше здійснювати контрнаступ.

Разом з тим це додасть проблем коаліційним військам, так як тепер буде значно складніше відрізнити вантажівку з повстанцями від машини каддафістів. Навіть якщо опозиція вирішить застосувати якісь знаки, немає ніякої гарантії, що лівійська армія не буде їх копіювати.

Істотним недоліком опозиційних військ є те, що у них немає чіткої структури. Повстанці виступають поодинці або невеликими групами, вирішуючи самостійно, рухатися їм вперед чи відступати.

Крім того, будь-яка поразка викликає різке падіння морального духу в лавах повстанців і змушує їх відступати ще далі вглиб країни. Цього не можна сказати про війська Каддафі. Їхня професійна підготовка здивувала спостерігачів, також серед них є офіцери. Саме цього не вистачає повстанцям, серед яких практично немає професійних військових.

Найкращим виходом і для повстанців, і для коаліційних сил буде, якщо просування лівійської армії зупиниться в якому-небудь одному місці. Тоді буде значно простіше відрізнити сили Каддафі від опозиції. Хоча варто відзначити, що і до того, як каддафісти перейняли тактику повстанців, коаліції було непросто вибрати цілі для авіаударів. Як відомо, танки лівійської армії було добре закамуфльовані, а інші ховалися у вузьких вуличках між будинками мирних жителів.

Контрнаступ урядових військ почався ще у вівторок ввечері. До того моменту повстанці знаходилися в околицях Сирта. Спочатку опозиція навіть заявила про взяття міста, але незабаром ці дані не підтвердилися. Поступове і неорганізоване просування повстанців на захід зіграло на руку каддафістам.

Скориставшись розтягнутістю комунікацій повстанців, бронетанкові частини режиму висунулися з Сирта і, здійснивши марш-кидок по пустелі, несподівано вдарили по противнику з флангу. Розгромивши передовий загін повстанців, війська Каддафі рушили на схід і без особливих проблем в ніч на середу відбили Бен-Джавад, а напередодні просунулися ще на 50 км на схід і повернули контроль над Рас-Лануфом. Відступаючі бігли до міста Брега. За даними ЗМІ, це місто вже також взято під контроль лівійської армією.

Відзначимо, що втрата Рас-Лануфа загрожує обернуться для опозиції великими проблемами, тому що там розташовується найбільший на сході країни нафтопереробний завод. Без нього повстанці можуть позбавитися важливого джерела бензину, що є суттєвим джерелом доходу.

Як відомо, тимчасовий уряд у Бенгазі вже збирався торгувати нафтою на експорт.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus