USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.94

«Бандерштат»: моторошні спогади свідків визвольної боротьби

7 Серпня 2016 18:59
Жахіття війни та Волинської трагедії, заслання і боротьба за незалежну Україну: ветерани УПА та діти повстанців розповіли бандерштатівцям про буремні роки та боротьбу за незалежність України.

Про це йшлося 7 серпня під час гутірки з ветеранами УПА та очевидцями подій національно-визвольної боротьби у рамках фестивалю «Бандерштат».

Антон Костюк розповів, що народився на Холмщині, на території, що зараз належить Польщі. У 1943 році закінчив семирічну школу, а в 1944 році його депортували в Одеську область, де він жив до 1946 року. Там люди отримували лише 100 грамів хліба на трудодень. Там він був свідком випадку, коли двоє хлопців збирали колоски на полі біля села і їх затримав дільничний, наказавши потім Антону Костюку пильнувати їх. Той дозволив хлопцям втекти, однак їх знайшли – один з них отримав 5, а інший 7 років ув’язнення. Повертаючись на Волинь, Костюку довелося пішки йти з Одещини до Луцька, адже потрібно було пригнати корову.

Оселившись з родиною поблизу Луцька, він познайомився з повстанцями та вступив у юнацьку мережу ОУН. Прийнявши присягу на вірність Україні, отримав завдання законспіруватися і влаштуватися на роботу в Луцьку. Протягом 3 років він був зв’язковим УПА, підтримував зв'язок зі Львовом та Рівним, куди їздив на конспіративну квартиру. У 1950 році його заарештували, однак не змогли вибити жодної інформації. Прокурор просив для нього вищої міри покарання, але суд виніс вирок про 25 років ув’язнення. У Магаданській області чоловік змушений був працювати на урановій шахті. У 1956 році, коли в усьому світі стали говорити про політв’язнів в СРСР, до них приїжджала комісія Верховної Ради СРСР. В результаті пана Антона звільнили з-під варти зі зняттям судимості.
Уродженка села Жидичин Софія Королик розповіла, що у 1948 році її брата заарештували за те, що він вів націоналістичну пропаганду серед студентів і надсилав націоналістичну літературу в східні області України. Йому присудили 25 років каторги, які він відбував в Комі АРСР, а його родина стала вважатися «ворогами народу», яким один шлях – у Сибір.

«Нас повантажили у товарні вагони і відправили аж на далекий Схід, в Хабаровський край. Жахіття депортації я пережила в 15 років – ми їхали в товарних вагонах понад місяць, їсти нам не давали, а воду давали лише на великих станціях. Ми всі були брудними, завошивленими», - ділилася моторошними спогадами Софія Королик.

На засланні пані Софія працювала на лісоповалі. Умови були жахливі, жили у барках, а згодом - у наметах. Доводилося вантажити деревину на вагони, ремонтувати залізницю тощо. Після смерті ката Сталіна родина змогла збудувати будинок, окрім того, вдалося добитися перегляду справи засудженого брата. Таким чином, через 7 років і 8 місяців, його звільнили за відсутністю складу злочину. Родині дозволили повернутися зі спецпоселення на батьківщину в 1956 році.

Анастасія Грабовська розповіла, що була засуджена у 1944 році на 10 років заслання. У 1954 році її звільнили з Воркути.

«У 1941 році, вступивши у Сокальський торговельно-економічний технікум, я вже була членом ОУН, мене прийняли у 16 років. До цього я читала історію України своїм однокласникам. У 1942 році нас направили на курси медсестер-санітарок, на практику ми ходили в госпіталь у Сокалі, щоб бути готовими допомагати повстанцям», - розповіла Анастасія Грабовська.
Корінна волинянка, уродженка Турійського району Віра Рябко каже, що належала до родини українських патріотів, а її батька засудили ще в далекому 1940 році. Жінці довелося пережити жахіття подій польсько-українського протистояння.

«На очах у мене, маленької дитини, мама зі своїм братом відкопувала своїх батьків – мого дідуся, якого зарубали, і мою бабусю, яку живою вкинули до нього в яму. Мій дядько був організатором Волинської січі на урочищі Вовчак. Він був сотенним, потім – курінним, мені доводилося його бачити, коли він повертався з Володимир-Волинської тюрми на початку війни. Він мав псевдо Вітер і був засуджений на 25 років, відбував покарання у Воркуті, де помер», - згадувала Віра Рябко.

Завершили спілкування з ветеранами і дітьми повстанців спільним виконанням Державного Гімну України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Aleks Показати IP 7 Серпня 2016 19:21
Bитяг з відповіді на запит Антифашистського комітету України до СБУ України (№24/1-3044 від 27 листопада 2008 р.): “Як вбачається із архівних документів НКВД-МГБ-КГБ-УРСР, за 1944-1953 роки, тобто до моменту повної ліквідації націоналістичного підпілля і його озброєних формувань, учасниками ОУН-УПА в західних областях України здійснено: терористичних актів 4907 диверсійних 195 нападів та роззброєнь груп охорони громадського порядку 457 нападів та підпалів колгоспів, радгоспів, МТС 325 нападів на сільради і клуби 320 озброєних пограбувань 359 інших відповідних проявів 1126 В результаті цих акцій було вбито або забрано в ліс бойовиками ОУН-УПА 2662 працівника радянсько-партійного автиву, 582 голови сільських Рад, 262 голови колгоспів, 446 колгоспників, 829 працівників держбезпеки, 473 працівники міліції, 1525 бійців груп охорони громадського порядку, 187 військовослужбовців, 933 службовців, 12839 інших громадян. Всього загинуло 22430 чоловік.” (Арх. спр. №372, т. 100, арк. 109-111).
клава Показати IP 7 Серпня 2016 19:42
Япона мама - дик на чому тоді виховувати цю молодь, щоб з неї виростали не бойовики майдану з цеглиною у руці якими маніпулюють олігархи . А після отримання диплому ВНЗ вони не вешталися з одного бару у інший у пошуках кращої долі, а життя бачили через покімона у айфоні... Правильно - ось на цьому про що написав Aleks...
українка Показати IP 8 Серпня 2016 00:16
Те, що знайдено в архівах НКВД, писалося з позицій совєтської влади. Патріотів України нищили за гріхи, які робили самі, переодягнувшись у націоналістів. Дійство чудове! Шана всім учасникпм, особливо старшому поколінню, яке є взірцем патріотизму. Цього вони раніше не могли розповідати, а зараз це просто необхідно!
Валерій Мельник Показати IP 8 Серпня 2016 08:43
Тому, хто ховається за ніком Aleks І це при тому, що кожне людське життя - безцінне!.. ...Я абсолютно згоден: ці цифри, що з я вилися внаслідок знайомства волинян із режимом комуністів (майже 200 тисяч вивезених у Сибір ще до 1941-го, розстріли без вироку суду у тюрмах та ін), - ніщо, у порівнянні із тим, скільки десятків мільйонів людських доль та скільки десятків мільйонів людей було знищено в результаті експерименту, який почав ставити на німецькі гроші над своєю батьківщиною запроданець-Ленін. Десятки мільйонів людських доль та 50 чи 60 мільйонів, які загинули в громадянську, Другу світову, тощо, при голодоморах!!!! Коли читаємо наведені т.з. Алексом цифри, не забуваймо: кожен народ має право на опір владі, яка його хоче знищити чи зробити робочою худобою! Отож, дякуємо, Aleks, за базу для порівняння! Молодь, яка завжди розумніша ніж ми, - уже розібралася в цьому. І зробила свій вибір - відправила комунізм до нацизму. Цим двом чоботам з однієї пари на звалищі історії буде таки веселіше!
Лучанка Показати IP 8 Серпня 2016 09:43
Одні вони боролися? І тільки нв Волині голодували? А про голод у повоєнні часи забули? Голодували всі: і Білорусь і теперішня Молдова, і у Брянській, Вологодській до прикладу областях, ставропольському краї, Казахстані. Так само, за колоски садили по 5 років давали, не дивлячись на те що мати, скажімо, їх збирала, бо діти з голоду пухли.... Будьмо об'єктивними у цьому плані
анонім Показати IP 8 Серпня 2016 12:02
як розповідали старші то тоді боялися і радянських солдат і оун упа, вони всі добре грабували та вбивали

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus