USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Бджільництво - праця не для лежнів. ІНТЕРВ’Ю. ВІДЕО

19 Серпня 2013 08:40
Про те, який мед найкращий, та що потрібно знати пасічнику-початківцію, напередодні Дня пасічника розповів кореспонденту Волинських Новин бджоляр Михайло Дерев’янчук.

Як давно Ви займаєтеся бджільництвом? Чи було це сімейною традицією?

Вже можна сказати, що 21 рік. В сім’ї цим ніхто не займався, але по сусідству жив бджоляр, то мені завжди цікаво було те, чим він займався. Так от з дитинства з’явилась мрія займатись бджолами. А потім, в дорослому віці, сталось так, що мій колега був бджолярем. Одного разу він мені подарував на день народження книгу про бджіл, то було взимку, до весни я прочитав ту книгу, а навесні купив свою першу сімейку. Зараз маю 20 сімей, в селі Ковельського району.

З чого варто починати тим, хто хоче займатися бджільництвом?

Думаю, з того, що і я, почитати трохи книжок. Познайомитись з бджолярем. Починати варто з двох сімей. Бо може так статись, що матка в одній сім’ї пропаде, тоді її можна буде вивести з другої сім’ї. А якщо сім’я одна, то інколи нема де купити матку, і сім’я може загинути.

Який мед найкорисніший і чому? Які ще продукти бджільництва є корисними?

Я не науковець і не експерт, тому багато хто може не погоджуватись з моєю думкою, але мені здається, що лісовий мед – найкращий. До прикладу з карпатських лісів, чи з Кавказу, або з нашого Полісся. В лісовому меді зібрані і лікарські рослини, ягоди: малина, крушина (багата на йод).

Щодо інших продуктів бджільництва, то на мою думку, маточне молочко – то вершина корисності, в ньому є цінні амінокислоти, вітаміни і так званий «гормон молодості». Перга теж дуже корисна. Крім того є такий продукт як прополіс – це свого роду природний антибіотик.

Як під час покупки відрізнити справжній мед від підробки?

Чесно кажучи, виявити мед-підробку складно. Але є певні моменти, на які варто звертати увагу при купівлі. Мед не повинен бути дуже рідким, вага літрової банки має бути приблизно 1400-1500 грамів. Натуральний мед має бути густим, тягучим. Не варто боятись, якщо мед кристалізується, це нормальна реакція. Протягом року мед має хоч трошки почати кристалізуватись, якщо такого не відбувається, це вже привід задуматись. Те, наскільки швидко кристалізується мед, залежить від типу продукту. Але, звичайно, найкраще підробку можна виявити в лабораторії.

Які у пасічників є прикмети та забобони?

Я взагалі в забобони не вірю і в роботі з бджолами теж такого не маю. Щодо прикмет, то, може, хіба часом погоду мені бджоли підказують. Якщо зранку тепло, а бджоли не поспішають «на роботу», то, скоріш за все, буде дощ.

Чи спілкуєтеся з іншими пасічниками? Чи є у Луцьку товариство пасічників?

Звісно, у Луцьку є об’єднання бджолярів, але якось так сталось, що я до нього не входжу. Але спілкуюсь з багатьма пасічниками. Ділимося досвідом, розказуємо одне одному якісь свої бувальщини, цікаві випадки, ділимося результатами експериментів.

Як у Луцьку святкують День пасічника?

Я знаю, що є якісь фестивалі, ярмарки. Я особливо не святкую, проводжу цей день з бджолами, переглядаю їх. Це вже все таки осінь на носі, треба готувати їх до зимівлі.

Чи маєте Ви професійні таємниці?

Мабуть, не маю. Бо при зустрічі з колегами-пасічниками завжди розказую про якийсь свій цікавий досвід. Я сам все дізнавався від інших, тому зараз радо ділюсь всім, що знаю, якщо це комусь цікаво.

Якими якостями повинен володіти справжній пасічник?

Ну, перш за все, треба любити бджіл, любити те, чим займаєшся. Бути добродушним (сміється). Ну і, звичайно, то має бути працьовита людина, лежень не може бути пасічником.

Розмовляв Павло ПЕРЕВЕДЕНЕЦЬ

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Николай Показати IP 1 Листопада 2015 19:08
Як пасічник зі стажем (http://sviymed.com/cvetochny-med) можу сказати, що бджільництво - надзвичайно важка справа, але водночас воно має надзвичайно багато плюсів. Свіже повітря, природа.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus