USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Білорусі затримали директора українського заводу

20 Листопада 2017 13:15
Комітет державної безпеки Республіки Білорусь затримав керівника підприємства ПАТ «Завод обважнювачів» (м. Костянтинівка Донецької область) Олександра Скибу.

Про це йдеться в листі на ім'я посла України в Білорусі Ігоря Кизима від 16 листопада, повідомляє видання LB.ua.

У зверненні, підписаному в.о. голови правління цього заводу О.Козьменком, стверджується, що директор ПАТ «Завод обважнювачів» Скиба Олександр Сергійович прибув до Мінська 15 листопада у відрядження на переговори з ВАТ «Мінський тракторний завод», з яким в українського підприємства існує договір про постачання продукції, що використовується в ливарному виробництві білоруського заводу.

За інформацією видання, Скиба вилетів з Києва до Мінська рейсом 15 листопада о 14:20 і прибув туди о 16:15 за місцевим часом. Пізніше він вийшов на зв'язок о 19:20 і повідомив, що збирається повертатися додому цього ж дня.

Проте наступного разу на зв'язок Скиба вийшов уже вранці: він зателефонував дружині з чужого білоруського номера й повідомив, що його затримали співробітники КДБ Білорусі.

«Намагаючись дізнатися долю нашого співробітника, я звернувся по телефону, знайденому в мережі Інтернет, до оперативного чергового Управління КДБ Білорусі в Мінську із запитом про затримання нашого співробітника. Чоловік, який представився заступником оперативного чергового, підтвердив мені факт тримання нашого співробітника в цьому закладі», – йдеться в листі.

При цьому представник КДБ Білорусі не повідомив обставин і мети затримання, пообіцявши передзвонити, якщо виникне така необхідність.
Лист на ім'я посла України в Мінську про затримання спецслужбами Білорусі Олександра Скиби

Нагадаємо, 25 жовтня у Мінську затримали кореспондента «Українського радіо» Павла Шаройка за підозрою у шпигунстві. Згодом, до затриманого у Білорусі українського журналіста впустили українського консула.

Як повідомив керівник "ІС" Дмитро Тимчук, затриманому у Білорусі українському журналісту Павлу Шаройці намагалися передати підроблений документ з грифом «Таємно». Такі операції – традиційний метод роботи російських спецслужб, передає 24 канал.

Відтак, такий «документ» могли створити особи, які не мають доступу до таємних військових документів, однак обізнані з документообігом білоруського Міноборони. Це можуть бути як агенти ФСБ Росії, так і їх поплічники в КДБ Білорусі. Зроблено це з метою організації операції для арешту українського журналіста зі звинуваченнями у шпигунстві, а в подальшому – дискредитації Білорусі у відносинах з ЄС та Україною і розкручуванні конфлікту між Білоруссю та Україною.

«В результаті, Росія досягне своєї головної мети – утримання Білорусі в зоні свого впливу», – зазначив Дмитро Тимчук.

При цьому сам «документ» не містить жодної інформації, яка мала б статус таємної.

«В цілому, документ начебто складений за підсумками навчань «Захід-2017», однак, жодним чином не містить посилань на результати навчань. В документі вказується на необхідність «вивчити результати та зробити висновки». Насправді, в будь-якій аналітичній статті, яких десятки і сотні було опубліковано в російській, білоруській, українській та світовій пресі за підсумками навчань "Захід-2017" містилося більше «таємниць», ніж у цій підробці», – наголосив Дмитро Тимчук.

«Родзинкою» документу повинні були стати начебто «таємні» дані стосовно розміщення на території Білорусі ракетної бригади ЗС РФ та батальйону РЕБ ЗС РФ – однак, про це пишеться в світовій пресі вже як мінімум півроку. Ще одна з «інформацій» звідти – «таємні» відомості стосовно підготовки інфраструктури на території Білорусі для розміщення 1 ТА (танкової армії) ЗС РФ. При цьому це також не є таємницею, адже саме на навчаннях «Захід-2017» це питання й було головним, оскільки це було перше навчання Регіонального угруповання військ (сил) після створення 1 ТА.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
КЛАВА Показати IP 20 Листопада 2017 13:51
В беларусів дуже потужна спецслужба - не за х...р брати не будуть ...
Юзік Показати IP 20 Листопада 2017 22:07
https://ria.ru/world/20171120/1509195844.html

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus